Forțele ucrainene distrug radarul rusesc Yastreb-AV, la scurt timp după instalarea sa VIDEO

Forțele ucrainene distrug radarul rusesc Yastreb-AV, la scurt timp după instalarea sa VIDEO

Ucraina a anunțat miercuri că a distrus un sistem radar antiaerian de ultimă generație, Yastreb-AV, la doar câteva ore după ce Moscova anunțase implementarea acestuia în țara afectată de război.

Rusia caută să distrugă sistemele antiaeriene ucrainene FOTO EPA-EFE

Marți, Ministerul Apărării al Rusiei anunțase că trupele Moscovei utilizează noul radar antiaerian rusesc Yastreb-AV în Ucraina, conceput pentru detectarea sistemelor de artilerie, precum HIMARS furnizat de SUA, dar și a tunurilor și mortierelor utilizate în mod obișnuit de luptătorii ucraineni.

Sistemul "crește eficiența focului de artilerie și supraviețuirea pe câmpul de luptă," a declarat Kremlinul. Acesta este proiectat pentru a urmări rachetele adversarului, găsind locația precisă a sistemului de artilerie după care transmite aceste informații propriilor trupe.

Este "cel mai modern sistem radar rusesc cu o antenă cu fază pentru recunoașterea pozițiilor de tragere ale artileriei," a raportat marți agenția de știri de stat rusească RIA Novosti. Funcționează alături de alte sisteme antiaeriene pe care Rusia le-a desfășurat pe câmpul de luptă din Ucraina, cum ar fi Zoopark.

La doar câteva ore, forțele speciale ale Ucrainei au anunțat că au lovit un sistem Yastreb-AV la o locație nespecificată din sudul țării cu unul dintre cele mai moderne sisteme HIMARS – sistemul de artilerie aflat în centrul atenției Yastreb-AV.

Sistemul a fost "distrus," a declarat Ucraina, publicând un scurt clip care o dronă de recunoaștere ucraineană apare urmărind sistemul Yastreb-AV în zona rurală ucraineană înainte de momentul impactului.

Nu este clar câte sisteme Yastreb-AV sunt în uz în Ucraina, dar armata de la Kiev a declarat și în august că a distrus unul.

Newsweek a încercat să ia legătura cu Ministerul Apărării al Rusiei pentru comentarii prin e-mail.

Atât Moscova, cât și Kievul încearcă să folosească sistemele de radar antiaerian, căutând și eliminând sistemele de artilerie care amenință trupele lor.

În războiul de uzură, care se apropie rapid de doi ani, găsirea și neutralizarea sistemelor de radar antiaerian ale Rusiei va deveni tot mai importantă pentru Ucraina. Experții au sugerat anterior că, în fața unei armate mai mari, cum este cea a Rusiei, vizarea sistemelor radar de către Ucraina ar putea avea un "impact disproporționat" asupra operațiunilor rusești.

În ultimele luni, Ucraina a făcut publice și a amplificat numeroase rapoarte despre lovituri reușite asupra sistemelor radar rusești. Oficialii ucraineni au lăudat distrugerea raportată a sistemelor de radar antiaerian Zoopark în valoare de 10 milioane de dolari, iar guvernul britanic a declarat în iulie 2023 că "doar câteva astfel de sisteme Zoopark trimise de Rusia peste graniță în Ucraina mai sunt în uz."

Rapoartele din presa ucraineană arată că fiecare dintre noile sisteme Yastreb-AV ar putea costa până la 250 de milioane de dolari, ceea ce ar fi semnificativ mai scump decât sistemele precum Zoopark.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?