Forumul de la Davos a autorizat participarea de oligarhi ruşi vizaţi de sancţiuni ale SUA

Forumul de la Davos a autorizat participarea de oligarhi ruşi vizaţi de sancţiuni ale SUA

Forumul economic mondial de la Davos (WEF) a autorizat în cele din urmă venirea unor oameni de afaceri ruşi vizaţi de sancţiuni americane, care era o condiţie pusă de Moscova pentru a participa la reuniunea anuală a elitei economice mondiale ce are loc în Elveţia, relatează AFP.

"Am bucuria de a vă anunţa că, după discuţii cu toate părţile, putem primi responsabili politici şi oameni de afaceri din toate ţările G20 şi că Rusia va trimite de asemenea o delegaţie guvernamentală de nivel înalt la Davos", a afirmat într-un comunicat Alois Zwinggi, directorul general al WEF.

La presiunea Washingtonului, care a instituit sancţiuni împotriva lor, magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska, directorul băncii de stat ruse VTB, Andrei Costin, şi proprietarul societăţii de investiţii Renova, Viktor Vekselberg, au fost excluşi de la următoarea ediţie a Forumului organizat la sfârşitul lui ianuarie în celebra staţiune de schi Davos. În replică, premierul rus Dmitri Medvedev a ameninţat luna trecută cu boicotarea ediţiei 2019 a forumului, declarând că nu va trimite nicio delegaţie din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat luni decizia WEF de a-i primi pe oamenii de afaceri ruşi, remarcând că WEF şi liderii acestuia au înţeles poziţia Rusiei potrivit căreia este inadmisibilă practicarea unei atitudini selective faţă de oamenii de afaceri" ruşi.

Directorul general al WEF a subliniat totodată că "în cazul participării unor indivizi vizaţi de sancţiuni" la delegaţia rusă, "s-au luat toate măsurile necesare pentru a asigura că prezenţa lor va fi în conformitate totală cu condiţiile judiciare în curs".

Întrebat de o eventuală interdicţie aplicată oamenilor de afaceri ruşi sancţionaţi de SUA de a contacta cetăţeni americani la Davos, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns că "este foarte uşor să se compenseze contactele cu oameni de afaceri americani cu unele cu oameni de afaceri din alte ţări".

Forumul economic de la Davos are loc între 21 şi 25 ianuarie anul viitor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii