Forumul Judecătorilor: Alimentarea unui conflict artificial oferă muniţie persoanelor ce nu doresc un stat de drept

Forumul Judecătorilor: Alimentarea unui conflict artificial oferă muniţie persoanelor ce nu doresc un stat de drept

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (FJR) precizează, miercuri, cu privire la posibila eliminare a pensiilor de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, că "alimentarea unui conflict artificial şi inutil oferă muniţie exclusiv acelor persoane care nu doresc un stat de drept, o magistratură independentă".

"O astfel de măsură nesocoteşte principii enunţate frecvent de organizaţiile internaţionale relevante, respectiv Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare, Consiliul Europei etc., de unde au fost însuşite de Comisia de la Veneţia şi dezvoltate în jurisprudenţa tuturor instanţelor constituţionale din diverse state din Europa care au fost chemate să se pronunţe cu privire la demersuri similare (Republica Cehă, Lituania, România, Republica Moldova) ori colateral de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene", se precizează într-un comunicat al FJR transmis, miercuri, AGERPRES.

Spre exemplu, arată sursa citată, articolul 6.4 din Carta europeană privind statutul judecătorilor, adoptată în anul 1998, prevede că "În mod special, statutul garantează judecătorului sau judecătoarei care a împlinit vârsta legală pentru încetarea funcţiei, după ce a exercitat-o ca profesie o perioadă determinată, plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remuneraţii primite pentru activitatea jurisdicţională".

"De asemenea, 'noţiunea de independenţă presupune în special ca organismul respectiv să îşi exercite funcţiile jurisdicţionale în mod complet autonom, fără a fi supus vreunei legături ierarhice sau de subordonare şi fără să primească dispoziţii sau instrucţiuni, indiferent de originea lor, şi să fie astfel protejat de intervenţii sau de presiuni exterioare susceptibile să aducă atingere independenţei de judecată a membrilor săi şi să influenţeze deciziile acestora. La fel ca inamovibilitatea membrilor organismului vizat, perceperea de către aceştia a unei remuneraţii cu un nivel adecvat în raport cu importanţa funcţiilor pe care le exercită constituie o garanţie inerentă independenţei judecătorilor' (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Hotărârea din 27 februarie 2018, cauza C 64/16, Associacao Sindical dos Juizes Portugueses)", menţionează Asociaţia.

Prin urmare, precizează FJR, reprezentanţii statului român şi "suporterii" unor asemenea schimbări legislative trebuie să înţeleagă că în statele democratice securitatea financiară este recunoscută în mod clar ca unul dintre elementele esenţiale care asigură independenţa magistraţilor, în acest ansamblu fiind logic şi nivelul unor pensii apropiate de acela al ultimei remuneraţii primite pentru activitatea jurisdicţională.

"Cu siguranţă, există unele anomalii care pot fi corectate (spre exemplu, pensii în plată mai mari cu 30-40% decât indemnizaţiile în plată ale judecătorilor/procurorilor în activitate, pensii de serviciu achitate pentru personal asimilat magistraţilor sau pentru diverse perioade asimilate, posibilitate de pensionare imediat după reintegrarea magistratură a unor foşti judecători şi procurori, printr-un simplu interviu etc.), dar toate acestea sunt determinate de incapacitatea puterii legislative şi executive de a legifera consecvent şi neechivoc", mai arată Forumul Judecătorilor.

Potrivit Asociaţiei, necesitatea unor ajustări ale sistemului actual de salarizare şi pensionare (din perspectiva personalului asimilat, a diurnelor, a diferenţei excesive între pensie şi salariu) nu a fost niciodată negată de magistraţi, "dar nici nu poate fi generalizată de aproape întreg spectrul politic, folosind propria turpitudine, o ură viscerală în discursul public împotriva magistraţilor români, exclusiv în scopuri electorale".

"În tot acest timp, puterea executivă şi puterea legislativă refuză a lua măcar una dintre măsurile necesare conformării cu toate aspectele ce pun în primejdie statul de drept în România, constant reliefate atât de Comisia de la Veneţia, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar şi de Comisia Europeană şi multe alte entităţi ale Uniunii Europene", spun judecătorii.

Mai mult, menţionează sursa citată, ministrul Justiţiei, "fără îndoială, un factor politic", derulează "în mare viteză" proceduri de selectare a procurorilor în funcţii înalte, încălcând "flagrant" recomandările entităţilor internaţionale relevante şi "nu are nicio soluţie pentru un proiect legislativ minimal care să schimbe din temelii norme legislative profund nocive magistraturii, criticate la unison de lumea civilizată".

"Precizăm şi că alimentarea unui conflict artificial şi inutil oferă muniţie exclusiv acelor persoane care nu doresc un stat de drept, o magistratură independentă, un corp onest, netimorat şi profesionist al magistraţilor în România", afirmă Forumul Judecătorilor din România.

Marţi, Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat un raport favorabil pentru proiectul de hotărâre care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că proiectul privind eliminarea pensiilor speciale nu a intrat în dezbaterea plenului deoarece niciun lider de grup parlamentar nu a solicitat acest lucru.

Proiectul de lege se afla pe ordinea de zi la punctul 30 şi deputaţii nu au ajuns cu dezbaterile la acest punct. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...