Fosila unei reptile marine din perioada dinozaurilor, necunoscută anterior, identificată în sudul Chinei

Fosila unei reptile marine din perioada dinozaurilor, necunoscută anterior, identificată în sudul Chinei

Paleontologi chinezi şi canadieni au raportat o nouă specie de reptilă marină de mari dimensiuni, contemporană dinozaurilor, în sudul Chinei, informează joi agenţia Xinhua.

Studiul, publicat joi în jurnalul PeerJ, descrie mai multe oase de vertebrată descoperite în calcar, în regiunea autonomă Guangxi Zhuang din sudul Chinei.

Cercetătorii de la Universitatea de Geoştiinţe din China şi de la Muzeul Dinozaurilor Philip J. Currie din Canada au confirmat că rămăşiţele aparţin unei reptile marine, posibil o rudă a ihtiozaurilor.

Ihtiozaurii au trăit în mare parte a Erei Mezozoice (cu 251 milioane până la 65,5 milioane de ani în urmă). Ei au avut o populaţie abundentă şi diversă în special în Triasic şi Jurasic, prima, respectiv a doua perioadă a Mezozoicului, când dinozaurii erau vieţuitoarele dominante pe Pământ.

Fosila include doar partea din faţă a scheletului trunchiului, inclusiv unele vertebre şi coaste, un os de membru şi oase abdominale (gastralia).

Cercetătorii au comparat fosila cu alte reptile marine din Triasicul timpuriu şi, în cele din urmă, au concluzionat că rămăşiţele aparţin unei specii necunoscute anterior. Cercetătorii au denumit-o Baisesaurus robustus, potrivit studiului.

Se estimează că această reptilă marină descoperită recent avea aproximativ trei metri lungime. Prin urmare, era semnificativ mai mare comparativ cu alte reptile asemănătoare ihtiozaurilor din Triasicul timpuriu din China.

De asemenea, structura fosilei, mai robustă decât cea a semenilor săi, sugerează abilităţi deosebite pentru înot, posibil pentru migraţii pe distanţe lungi de-a lungul extremităţii estice a unui ocean străvechi, după cum se menţionează în studiu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?