Fost deputat rus: Daria Dughina, ucisă în urma acțiunii unui grup clandestin anti-Putin

Fost deputat rus: Daria Dughina, ucisă în urma acțiunii unui grup clandestin anti-Putin

Ilia Ponomariov, un fost deputat rus care locuiește în prezent la Kiev, Ucraina, este de părere că Daria Dughina, fiica filosofului ultraconservator Aleksandr Dughin, a murit în urma unui atentat organizat de un grup clandestin din Rusia.

Aleksandr Dughin împreună cu fiica sa Daria FOTO Arhivă

Potrivit lui Ponomariov, grupul respectiv se numește Armata Națională Republicană, care acționează în interiorul Rusiei pentru a-l răsturna de la putere pe Vladimir Putin.

„Această acțiune, la fel ca alte multe acțiuni partizane desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană (ANR)”, a declarat Ponomariov la February Morning, un canal TV de opoziție în limba rusă pe care l-a lansat la Kiev la începutul acestui an.

În opinia fostului deputat rus, un opozant al regimului Putin, atacul în care a căzut victimă Daria Dughina „deschide o nouă pagină a rezistenței ruse la putinism”. „Nouă, dar nu și ultima”, a subliniat el.

Pretins manifest al Armatei Naționale Republicane

Ponomariov a adăugat că membrii acestui grup sunt pregătiți să organizeze alte atacuri similare împotriva unor ținte importante legate de Kremlin, printre care oficiali, oligarhi și reprezentanți ai structurilor de forță ale Rusiei.

Fostul deputat a citit dintr-un pretins manifest al ANR: „Îl declarăm pe președintele Putin uzurpator al puterii și criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la moarte sigură și fără sens. Sărăcie și sicrie pentru unii, palate pentru alții - esența politicii sale. Credem că oamenii lipsiți de drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Putin va fi detronat și distrus de noi!”.

În vârstă de 47 de ani, Ilia Ponomariov este singurul deputat care a votat în Parlamentul rus împotriva anexării Crimeei, în 2014. După o călătorie în Statele Unite, Kremlinul i-a interzis să se întoarcă în Rusia. S-a stabilit la Kiev și a devenit cetățean ucrainean în 2019.

Potrivit primelor informații furnizate de anchetatori, un dispozitiv explozibil a fost plasat pe mașină în parcarea festivalului „Tradiții”, organizat sâmbătă în apropiere de Moscova, unde Aleksandr Dughin și fiica sa Daria au participat ca invitați de onoare. Parcarea era slab supravegheată, ceea ce indică faptul că oricine putea plasa bomba.

Reactia lui Aleksandr Dughin dupa explozia masinii in care se afla fiica sa Captura Twitter jpg

Reacția lui Aleksandr Dughin după explozia mașinii în care se afla fiica sa FOTO Twitter

Aleksandr Dughin și fiica sa plănuiau să plece împreună de la festival, dar filosoful rus s-a răzgândit în ultimul moment și a plecat cu altă mașină. Daria Dughina a murit pe loc în urma exploziei, care cel mai probabil îl viza pe tatăl ei. Mașina, o Toyota Land Cruiser, îi aparținea lui Aleksandr Dughin.

Kievul respinge acuzațiile

Scriitorul ultranaționalist rus Zahar Prilepin și șeful așa-numitei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, au lansat acuzații la adresa Ucrainei în urma acestui atentat. Autoritățile ruse nu au evocat până acum o eventuală pistă ucraineană.

Conducerea Ucrainei a negat orice implicare cu moartea Dariei Dughina.

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

În același timp, Podoliak a remarcat că Rusia se „dezintegrează” pe plan intern și că mai multe grupuri politice se luptă între ele pentru putere. Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională" asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a precizat oficialul ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale