Fost ministru de Externe al Poloniei: România ar putea înlocui Polonia ca lider regional în Europa

Fost ministru de Externe al Poloniei: România ar putea înlocui Polonia ca lider regional în Europa

Un fost șef al Diplomației poloneze a afirmat, potrivit Financial Times, că România ar putea lua locul Poloniei ca lider regional în Europa, pentru că „nu duce lupte inutile”, criticând abordarea statului său, despre care a avertizat că trebuie să îndrepte relația cu Bruxelles și cu Guvernul de la Berlin.

FOTO Shutterstock

Fostul ministru de Externe polonez Radosław Sikorski, care acum este membru al Parlamentului European, susține că Polonia riscă să transforme un moment de oportunitate într-un impediment.

Oficialul a susținut că în cazul în care Polonia dorește să joace un rol de lider în următoarea fază a dezvoltării Europei, trebuie să „își stabilească relația atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Berlinul”, potrivit unui articol publicat de Financial Times , care invocă tensiunile dintre Guvernul de la Berlin și cel de la Varșovia.

„Mă tem că, dacă nu face asta, atunci România, care este jumătate din dimensiunea noastră, ar putea chiar să ia locul Poloniei pentru că nu duce lupte inutile”, a mai completat Radosław Sikorski, afirmând că trebuie să înțelegem că aderare Ucrainei la UE „înseamnă și o nouă schimbare către est pentru UE și asta va însemna că UE doar condusă de relația franco-germană nu va fi suficient”.

Potrivit sursei citate, în estul Poloniei, un contingent de soldați germani, care operează sisteme de apărare antirachetă Patriot din ianuarie, formează cea mai semnificativă prezență militară germană în Polonia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

De altfel, germanii fac parte din eforturile NATO de a-și consolida Flancul Estic și de a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei, dar prezența lor testează și relația dintre Germania și Polonia, pe care mulți o consideră a fi în cea mai proastă stare de la căderea Zidului Berlinului. De fapt, venirea soldaților a fost chiar precedată de conflicte politice, Berlinul respingând cererea poloneză ca sistemele să fie amplasate în Ucraina și nu în Polonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...