Fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Dan Romulus Şerban, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu acordarea nelegală a unor contracte de prestări servicii, prejudiciul în acest caz fiind de peste 13 milioane lei.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei doi foşti directori de la CoNAS, Oana Mihaela Alexandrescu Duca - director economic şi administrativ, pentru abuz în serviciu şi luare de mită, respectiv Aracsia Magdalena Benţia (fostă Dăscălescu) - director al Direcţiei Juridice, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2 decembrie 2010 - 5 august 2011, Dan Romulus Şerban, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca şi Aracsia Magdalena Benţia, cu încălcarea prevederilor legale şi în unele cazuri la preţuri supraevaluate, au încheiat cu trei societăţi comerciale două contracte de prestări servicii, un act adiţional şi un acord cadru, care priveau achiziţia unor servicii de arhivare electronică a documentelor, caz în care s-a dispus autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale, în sumă totală de 1.256.186 lei; precum şi a unor servicii de organizare şi gestionare a voiajelor, servicii conexe şi anexe de turism şi consultanţă juridică pentru angajaţii CoNAS şi pentru membrii unui grup ţintă (10 grupe a 25 de participanţi) dintr-un proiect ce trebuia finanţat din fonduri nerambursabile (respins de AM PODCA), situaţie în care s-a dispus autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale în sumă totală de 598.890 lei, aferentă serviciilor juridice neprestate.

De asemenea, un alt contract se referea la servicii de consultanţă şi formare profesională a adulţilor pentru implementarea procedurilor şi metodologiei de acreditare a spitalelor, concretizate în vizite de bune practici în Andaluzia, Australia, Columbia, Brazilia şi Argentina, ceea ce a avut drept consecinţă autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale, în sumă totală de 4.937.871 lei.

"Suma totală de 6.792.947 lei (...) reprezintă un prejudiciu pentru instituţia pe care cei trei inculpaţi o reprezentau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cele trei firme prestatoare ale serviciilor", spun procurorii.

Conform DNA, în acelaşi context, în perioada 2010 - 2012, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a pretins de la doi dintre reprezentanţii firmelor prestatoare de servicii suma de 100.000 euro şi procentajele de 20% din valoarea de 5.127.965 lei a unuia dintre contracte, respectiv 6% din valoarea de 1.012.000 lei a actului adiţional încheiat în cadrul aceluiaşi contract.

Din sumele pretinse, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a primit în mai multe tranşe sumele de 100.000 euro şi 1.080.000 lei.

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate s-a constituit parte civilă pentru suma de 13.718.426 lei.

În cauză, procurorii au pus sechestru pe imobile ce aparţin inculpaţilor Dan Romulus Şerban şi Aracsia Magdalena Benţia. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în lei sau valută, în conturile bancare deţinute de cei trei inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina