Fost șef al serviciilor saudite de informații: Zilele bune de altădată dintre SUA și Arabia Saudită s-au terminat

'Zilele bune de altădată' ale alianței istorice dintre SUA și Arabia Saudită s-au terminat, iar relația lor trebuie 'recalibrată', a declarat miercuri un fost șef al serviciilor saudite de informații, prințul Turki Al-Fayçal, în plină vizită sensibilă la Ryad a președintelui american Barack Obama, relatează AFP.

Obama a început miercuri ceea ce ar urma să fie ultima sa vizită în această puternică monarhie sunnită din Golf, care nu a fost încântată de deschiderea arătată de SUA față de Iranul șiit.

"Nu putem miza pe o revenire la zilele bune de altădată", a afirmat pentru CNN International prințul Turki Al-Fayçal, membru al familiei regale saudite și fost ambasador al țării sale la Washington.

"Până unde putem merge cu dependența noastră față de America? Până la ce nivel putem miza pe tenacitatea liderilor americani? Care sunt beneficiile reciproce care ne aduc împreună? Sunt lucruri care trebuie recalibrate", a criticat influentul fost șef al serviciilor de informații saudite.

Subliniind că "declarațiile și conduita președintelui Obama au trezit (Ryadul) în privința schimbării din America", el a mai spus că alianța dintre cele două puteri nu va mai fi niciodată ca înainte, chiar și după alegerea succesorului lui Barack Obama.

"Nu cred că trebuie să ne așteptăm de la noul președinte al Americii la o revenire, cum am spus, la zilele de altădată, din moment ce lucrurile sunt diferite", a insistat Turki Al-Fayçal.

Deciziile administrației americane democrate — de la refuzul din 2013 de a interveni în Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad la acordul în dosarul nuclear cu Iranul din 2015 — au deranjat monarhiile sunnite, al căror lider este Arabia Saudită.

Într-un articol publicat la mijlocul lunii martie în revista The Atlantic, Obama a făcut apel la 'prietenii' său saudiți să găsească un mijloc de a-și împărtăși vecinătatea cu rivalii lor de la Teheran. Formularea nu a fost bine primită la Ryad.

AGERPRES/(AS — editor: Ionuț Mareș, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze