Fost șef CCR, sceptic privind constituționalitatea măsurilor fiscal-bugetare: Legea are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta

Fost șef CCR, sceptic privind constituționalitatea măsurilor fiscal-bugetare: Legea are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta

Pachetul de măsuri fiscale pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Ciolacu are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta, dacă CCR își va lua în serios practica mai veche, susține fostul șef al CCR, Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR FOTO Inquam Photos

Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care și eu le-aș fi atacat, dacă aș fi făcut politică la ora asta, pentru că sunt lucruri care nu trebuiau scrise în această lege. Și nu neapărat pe fond, chiar pe formă dacă vorbim, pe formă, pentru că în Constituție scrie că Guvernul poate să-și asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi, pentru că această lege pe care și-au asumat răspunderea este mai degrabă sau ar putea fi considerată un program de guvernare, decât un proiect de lege. Or programul de guvernare nu în felul ăsta se aprobă de către Parlament (...). Deci pe articolul 114 nu se încadrează, ce au făcut ei nu este în spiritul articolului 114 din Constituție referitor la asumarea răspunderii Guvernului”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenție la RFI .

Fostul președinte al CCR mai punctează: „Legile fiscale intră în vigoare după altă lege care este în vigoare, Codul Fiscal, legile fiscale intră în vigoare la șase luni de la adoptare sau de la începutul anului următor. Nici aceasta nu s-a respectat”.

Augustin Zegrean mai susține că „dacă se analizează practica veche a CCR, nu foarte veche, că nici Curtea nu e foarte veche, în practica Curții începând de prin anul 2009-2010 sunt foarte multe decizii care au analizat ce înseamnă asumarea răspunderii, pe ce se poate asuma răspunderea Guvernului și cum trebuie făcut acest lucru. Această lege nu se încadrează acolo, în practica CCR și dacă Curtea va lua în serios și nu mă îndoiesc că o va face, legea are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta”.

Sesizarea Opoziției, analizată pe 18 octombrie

Mai multe formațiuni din Opoziție au atacat la CCR legea privind măsurile-fiscal bugetare, fiind aduse argumente privind structura legii, precum și posibile probleme ale măsurilor prevăzute de actul normativ. Pe lângă USR și Forța Dreptei, inclusiv doi aleși PNL au semnat sesizarea.

Curtea Constituțională a anunțat că analiza privind posibila neconstituționalitate a legii privind măsurile fiscal bugetare va avea loc pe 18 octombrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat