Fost strateg NATO: Putin este „obsedat” de Ucraina și nu va exista o soluție diplomatică cu el

Fost strateg NATO: Putin este „obsedat” de Ucraina și nu va exista o soluție diplomatică cu el

Un general în retragere şi fost strateg al NATO a spus că nu vede vreo perspectivă pentru o pace negociată în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

FOTO Shutterstock

„Nu va exista o soluţie diplomatică cu (Vladimir, n. red.) Putin”, a declarat Klaus Wittmann, general de brigadă în retragere, într-un interviu pentru grupul german de presă Mediengruppe Bayern.

„Poate că nu este iraţional, după cum afirmă unii, dar este obsedat” de Ucraina, a apreciat Wittman.

Potrivit fostului strateg al NATO, Putin vrea să se răzbune pentru o așa-zisă umilire a Rusiei şi să fie recunoscut ca un lider mare.

Wittmann, care predă istorie contemporană la Universitatea din Potsdam, îl blamează parţial pe cancelarul federal german Olaf Scholz pentru contraofensiva şovăitoare a Ucrainei și deplânge „întârzierile nefericite” în livrările de arme pentru susținerea forțelor armate ale Kievului.

„La începutul ofensivei, noi am fost rapizi în a livra rachete antitanc şi echipament de apărare aeriană, iar astăzi noi facem mult pentru apărarea antiaeriană. Însă, din păcate, există întârzieri nefericite”, a declarat el.

Dacă, de exemplu, arme grele ar fi fost livrate mai devreme, armata rusă nu ar fi avut timp să se pregătească şi să-şi extindă liniile sale de apărare, a subliniat fostul strateg NATO.

„Dacă acum noi stăm pe margine şi criticăm faptul că Ucraina nu face progrese adecvate, trebuie să ţinem bine minte faptul că noi purtăm o parte din răspundere pentru asta”, a conchis Klaus Wittmann, al cărui interviu, publicat joi, a fost preluat de agenția de presă DPA, citată de Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB