Fostă ambasadoare la NATO: O ciocnire între SUA și Rusia devine probabilă în cazul abandonării Ucrainei

Fostă ambasadoare la NATO: O ciocnire între SUA și Rusia devine probabilă în cazul abandonării Ucrainei

O ciocnire ruso-americană devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, iar Rusia trimite trupe mai departe spre vest, avertizează fosta ambasadoare la NATO Kay Bailey Hutchinson.

Kay Bailey Hutchinson FOTO EPA-EFE

Reticenţa privind continuarea sprijinului militar pentru Ucraina a crescut în tabăra republicanilor. Unii dintre pretendenţii la înlocuirea lui Kevin McCarthy în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor au promis că vor reduce ajutorul pentru Ucraina, la fel ca unii candidaţi la Casa Albă.

În acest context, Kay Bailey Hutchison şi secretarul de stat Antony Blinken au subliniat, într-o dezbatere la Universitatea din Texas, că este imperativ ca SUA să ajute Ucraina şi să se asigure că Rusia nu este încurajată să-şi continue aventura belicoasă, relatează agenția de presă DPA, preluată de Agerpres .

„Dacă (Rusia, n. red.) intră într-o ţară NATO, atunci suntem în război”, afirmă Hutchison, o republicană cu trei mandate de senatoare în statul Texas.

La rândul său, Blinken a atras atenția că liderul de la Kremlin Vladimir Putin mizează pe instalarea oboselii în Occident în legătură cu Ucraina.

„Unul dintre lucrurile pe care, în opinia noastră, Putin îl crede este că poate să reziste mai mult decât noi. Că el poate să reziste mai mult decât ucrainenii. Că poate să reziste sprijinului pe care Ucraina îl primeşte. Şi este foarte important să demitizăm această idee”, a declarat secretarul de stat american.

În acelaşi timp, Blinken i-a adus un omagiu lui Hutchison pentru „serviciile sale remarcabile în calitate de ambasadoare la NATO într-o perioadă tumultuoasă”.

„Din prima zi am primit instrucţiunea de la preşedintele Biden de a reangaja, revitaliza şi revigora toate alianţele şi parteneriatele noastre, cum ar fi cu NATO”, a subliniat șeful diplomației americane, făcând aluzie la dispreţul fostului președinte american Donald Trump faţă de alianțele istorice cu europenii.

Kay Bailey Hutchison a reprezentat SUA la NATO în cea mai mare parte a preşedinţiei lui Trump (2017-2021), când acesta din urmă amenința cu reducerea angajamentului faţă de Alianţă și acuza ţările aliate că transferă povara securităţii lor asupra contribuabililor americani. Pe lângă criticile sale caustice la adresa NATO, Trump s-a remarcat printr-o deschidere afişată faţă de Putin, notează DPA.

Hutchison a recunoscut tensiunile dintre SUA şi aliaţi sub președinția Trump.

„Una dintre plângerile pe care le-am avut uneori în trecut în timp ce eram angajaţi în întreaga lume este cum se face că noi purtăm toată povara? De ce alţii nu-şi fac partea lor în mod echitabil?”, a remarcat Blinken.

„Restul lumii face un pic mai mult decât noi” în privința Ucrainei, a continuat el. „Deci, avem o împărţire grozavă a poverii”, a conchis șeful diplomației americane.

„Poporul ucrainean este atât de curajos încât merită sprijinul nostru. Dacă reuşim să ducem la bun sfârşit aceasta cu ei, nu va fi necesar să trimitem trupe într-un conflict mai mare”, a insistat Hutchison, indicând că Putin vizează să restabilească influența pierdută de Kremlin odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.

„Ei (ruşii, n. red.) nu vor ocoli ţările NATO. Dacă ne menţinem hotărârea, aşa cum face administraţia dumneavoastră şi sunt de acord cu ea, vom proteja ceea ce avem şi ne vom asigura că trupele noastre nu vor fi chemate”, a opinat fosta ambsadoare a SUA la NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat