Fosta judecătoare Veronica Cârstoiu, condamnată definitiv la 7 ani de închisoare

Fosta judecătoare Veronica Cârstoiu a fost condamnată definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la șapte ani de închisoare, fiind acuzată că a primit aproximativ 630.000 euro mită de la omul de afaceri Dinel Staicu pentru a-i anula acestuia pedeapsa din dosarul de fraudare a Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Inițial, Veronica Cârstoiu a primit în martie 2015 o condamnare de 5 ani închisoare la Curtea de Apel Constanța, pedeapsă mărită la 7 ani închisoare în urma deciziei definitive luate de instanța supremă.

ÎCCJ a mai decis ca fosta judecătoare să plătească suma de 490.000 de euro, fiind confiscat un apartament al acesteia. De asemenea, ea trebuie să achite și 156.351 lei reprezentând despăgubiri civile către Curtea de Apel București.

În rest, au fost menținute condamnările date de Curtea de Apel Constanța: Florin Cergan (fiul Veronicăi Cârstoiu) — 2 ani închisoare, Lucian Băgia (avocat) — 2 ani închisoare cu suspendare, Marilena Cucianu — 3 ani cu suspendare. De asemenea, avocatul Lucian Băgia a fost obligat să plătească suma de 350.000 de euro.

Veronica Cârstoiu este acuzată de luare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită, înșelăciune în formă continuată (65 acte materiale), două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (65 acte materiale).

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cârstoiu de la Curtea de Apel București a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunța, împreună cu alți doi membri ai completului de judecată, o soluție de admitere a contestației în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la șapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor.

"Banii au fost primiți prin medierea lui Staicu Marian — fratele lui Dinel Staicu și a inculpatei Popescu Carmen Ioana. (...) În scopul menționat, anterior pronunțării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro și, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinși, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor", susțin procurorii DNA.

Procurorii mai susțin că, în perioada ianuarie 2008 — iunie 2013, având funcția de judecător la CAB, Veronica Cârstoiu a indus în eroare, cu ajutorul Marilenei Cucianu, funcționarii din cadrul Departamentului economic al aceleiași instanțe, prin folosirea lunară (cu excepția lunii iunie 2010) a 65 de înscrisuri pe care le-a falsificat.

"Înscrisurile respective atestau, în fals, faptul că Veronica Cârstoiu deținea calitatea de chiriaș în temeiul a două contracte de închiriere încheiate succesiv cu inculpata Marilena Cucianu și cu o altă persoană. În acest fel, judecătoarea Veronica Cârstoiu a obținut pentru sine și pentru Marilena Cucianu un folos material injust prin compensarea ilegală a chiriei. Fapta a cauzat o pagubă de 140.064 lei în dauna Curții de Apel București", susțin anchetatorii.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

2 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

3 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

4 Primul semnal din USR. Cosette Chichirău, contracandidata lui Barna la alegerile interne: „Nu știu ce va face …

5 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultatele turului I al prezidențialelor în fiecare localitate din România

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul