Fosta preşedintă sud-coreeană a primit la recurs 25 de ani de închisoare, cu un an mai mult faţă de prima sentinţă

Fosta preşedintă sud-coreeană a primit la recurs 25 de ani de închisoare, cu un an mai mult faţă de prima sentinţă

O curte de apel sud-coreeană a crescut vineri la 25 de ani de închisoare pedeapsa pentru fosta preşedintă Park Geun-hye, în procesul care a dus la destituirea sa în ianuarie 2017, informează agenţia EFE, citând Yonhap.

De asemenea, tribunalul a impus şi o amendă de 20 de miliarde de woni (circa 15 milioane euro), cu 2 miliarde de woni (1,5 milioane euro) mai mult decât se decisese în sentinţa iniţială.

Procurorii au atacat prima decizie a judecătorilor, emisă la începutul lui aprilie, şi au cerut în continuare 30 de ani de închisoare şi o amendă de 91 milioane euro pentru fosta preşedintă, care a devenit al treilea şef de stat sud-coreean care ajunge în închisoare.

Park Geun-hye, 66 de ani, care nu a fost prezentă la şedinţa de vineri, nu a mai venit în faţa judecătorilor din octombrie, atunci când i-a fost prelungită închisoarea preventivă. Ea a calificat mereu procesul său ca fiind părtinitor şi motivat politic.

Spre deosebire de prima sentinţă, decizia instanţei nu a mai fost televizată în direct.

Pe 6 aprilie, Park, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud şi care a fost destituită şi arestată în martie 2017, a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat. Park a fost amendată şi cu 18 miliarde de woni.

Judecătorul Kim Se-yoon a arătat, între altele, că Park a obligat companii sud-coreene să verse zeci de miliarde de woni pentru două fundaţii controlate de confidenta şi prietena sa de 40 de ani, Choi Soon-sil. "Acuzata şi-a folosit în mod ilegal autoritatea prezidenţială la cererea doamnei Choi pentru a obliga companiile să doneze bani fundaţiilor", a afirmat magistratul.

"Companiile au fost constrânse să doneze sume importante de bani şi acuzata a lăsat-o pe doamna Choi să controleze fundaţiile, cu toate că nu avea dreptul s-o facă. Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut în colaborare cu doamna Choi se ridică la peste 23 de miliarde de woni", a mai spus judecătorul. "O condamn pe acuzată la 24 de ani de închisoare şi la plata unor amenzi în valoare de 18 miliarde de woni", a anunţat în aprilie Kim.

Anterior, tribunalul decisese că Park Geun-hye se face vinovată de luare de mită, abuz de putere şi coerciţie, într-un scandal care a scos la iveală o întreagă reţea de corupţie între liderii politici şi conglomeratele de afaceri din această ţară.

Judecată într-un proces separat, Choi a fost condamnată în februarie la 20 de ani de închisoare. Verdictul în cazul recursului acesteia va fi anunţat tot vineri, mai notează EFE. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...