Fosta președintă sud-coreeană, Park Geun-Hye, a fost inculpată pentru corupție

Fosta președintă sud-coreeană, Park Geun-Hye, a fost luni inculpată oficial pentru corupție în dosarul care a precipitat destituirea ei la sfârșitul anului trecut, a anunțat Parchetul de la Seul, informează AFP.

Arestată la sfârșitul lunii martie, fosta președintă mai este inculpată de asemenea pentru abuz de putere și divulgarea de secrete de stat.

Park Geun-Hye este acuzată de complicitate cu fosta sa confidentă din umbră și prietenă de 40 de ani, Choi Soon-Sil, judecată și ea pentru abuz de putere și fraudă pentru că a profitat de relațiile sale pentru a extorca zeci de milioane de dolari de la cele mai mari companii din țară, inclusiv Samsung și Lotte.

Moștenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost și el arestat, iar în anunțul difuzat luni de Parchetul sud-coreean se precizează că președintele grupului Lotte, Shin Dong-Bin, a fost de asemenea pus sub acuzare.

Scandalul a izbucnit la jumătatea anului trecut și a condus la demonstrații masive împotriva președintei Park Geun-Hye, care pe 9 decembrie a fost destituită de parlament și ulterior arestată.

Este pentru a treia oară în istoria recentă a Coreii de Sud când un șef de stat este deferit justiției pentru corupție, foștii președinți Chun Doo-Hwan și Roh Tae-Woo fiind la rândul lor condamnați în anii '90 la pedepse cu închisoarea.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…