Fostă şefă a CAS Brăila, pusă sub acuzare într-un dosar de decontări ilegale de reţete oncologice

Fostă şefă a CAS Brăila, pusă sub acuzare într-un dosar de decontări ilegale de reţete oncologice

Luciana Boboc, fost preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, a fost pusă sub acuzare de procurorii DIICOT, sub control judiciar, într-un dosar legat de decontări ilegale ale unor reţete oncologice fictive.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Luciana Boboc este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la fraudă informatică, instigare la uz de fals şi instigare la fals intelectual, în formă continuată.

Acuzaţiile au legătură cu un dosar în care au fost trimişi în judecată, în 2016, Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Paul Creţu, Vasile Sorica, Daniela Vasile, Iolanda Ionica Serghiev şi SC Ahmeya Pharm SRL, sub acuzaţia că au decontat ilegal sume importante de bani de la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, în baza unor reţete emise în mod fictiv.

Procurorii susţin că, în anul 2009, a fost înfiinţată societatea SC Ahmeya Pharm SRL - (farmacie), administrator fiind Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina.

Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor patru puncte de lucru ale societăţii, inculpaţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie.

DIICOT arată că, în cursul anului 2011, în calitate de preşedinte - director general al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc a aderat la această grupare şi a contribuit la decontarea ilegală de către Ahmeya Pharm SRL a unui număr de 141 prescripţii medicale emise de medicul Paul Creţu, în sumă de 2.239.952 lei, precum şi 239 prescripţii medicale emise de medicul Vasile Sorica, în sumă de 2.943.735 lei.

Pe 5 octombrie 2015, DIICOT a disjuns ancheta cu privire la Luciana Boboc, având în vedere că aceasta are calitatea de avocat, fiind continuate cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu în formă continuată.

Ulterior disjungerii, din actele de urmărire penală au rezultat date noi cu privire la contribuţia Lucianei Boboc la activitatea infracţională a grupării, stabilindu-se că aceasta, dincolo de acţiunea abuzivă desfăşurată în calitate de preşedinte - director general al CAS Brăila, a acţionat decisiv pentru constituirea grupului infracţional cercetat în cauza iniţială şi pentru conceperea mecanismului fraudulos ce a avut drept urmare prejudicierea bugetului CAS Brăila cu impresionante sume de bani.

Astfel, arată DIICOT, la începutul anului 2011, Luciana Boboc, împreună cu Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Titi Sgîrcitu şi Iolanda Ionica Serghiev, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior mai mulţi angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL, medici şi funcţionari din cadrul CAS Brăila, în scopul comiterii de infracţiuni.

Tot la acel moment, Luciana Boboc a determinat SC Ahmeya Pharm SRL - prin administratorul de la acea dată Liliana Valentina Ştefan - să introducă în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate un număr de 153 reţete fictive prescrise de către medicii Paul Creţu şi Vasile Sorica, în baza a 45 de scrisori medicale emise, de asemenea în mod fictiv, de medicii specialişti oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile, precum şi 40 de reţete fictive emise de către cei doi medici specialişti, prin care se atesta în mod nereal eliberarea acestor medicamente prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, cunoscând caracterul nereal al prescripţiilor, respectiv că rubricile acestora (diagnostic, pacient, medicaţie) au fost completate în mod nereal, că pretinsul beneficiar al reţetei nu suferă de afecţiunea indicată în cuprinsul acesteia şi nu va beneficia de tratamentul prescris.

În perioada ianuarie 2011 - iunie 2012, SC Ahmeya Pharm SRL a introdus în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate 193 reţete fictive prescrise în condiţiile menţionate anterior, în cuantum total de 3.921.783 lei, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, cu avizul conducătorului de la acea dată al instituţiei, Luciana Boboc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”