Fosta vicepreşedintă guatemaleză Roxana Baldetti, condamnată la 15 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie

Fosta vicepreşedintă guatemaleză Roxana Baldetti (2012-2015) a fost condamnată marţi la 15 ani şi şase luni de închisoare pentru corupţie, într-un dosar referitor la un important contract de depoluare a unui lac din apropierea capitalei, transmit AFP şi dpa.

Roxana Baldetti 'a participat şi a condus reţeaua infracţională' pentru 'a escroca statul Guatemala', fiind condamnată pentru asociere în scop infracţional, trafic de influenţă şi corupţie, a declarat judecătorul Pablo Xitumul, care a pronunţat sentinţa la capătul a patru luni de proces.

Roxana Baldetti a fost prima femeie care a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Guatemalei.

Pe lângă ea, au mai fost condamnate alte nouă persoane - foşti funcţionari ai statului şi şefi de companii-, la pedepse cu închisoare între 3 şi 15 ani.

Lotul de inculpaţi a fost găsit vinovat de deturnarea a circa 2,5 milioane de dolari din cele 18 milioane destinate depoluării lacului Amatitlan, situat la 20 km sud de capitală.

Roxana Baldetti, care a fost vicepreşedinte în mandatul fostului şef al statului, Otto Perez, mai este inculpată în alte trei dosare de corupţie.

Perez şi Baldetti se află în arest preventiv din 2015, după ce au fost constrânşi să demisioneze din funcţii. Ei sunt suspectaţi că au fost personajele principale ale unei uriaşe reţele de corupţie, 'la Linea', prin care primeau mită de la şefi de companii în schimbul neplăţii de către aceştia a taxelor datorate pentru importuri.

După plecarea forţată a lui Perez, în fruntea statului a fost ales un actor de comedie lipsit de experienţă politică, Jimmy Morales, sub sloganul 'nici corupt, nici hoţ'.

Suspectat ulterior de finanţarea ilegală a campaniei, preşedintele Morales este protejat de imunitate, pe care parlamentul a refuzat în septembrie să i-o ridice.

Ridicarea imunităţii sale a fost cerută la 25 august de parchet şi de Comisia internaţională împotriva impunităţii în Guatemala (Cicig), o misiune specială a Naţiunilor Unite responsabilă cu investigarea cazurilor de corupţie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

4 Priviți cum arată Gâdea... Pieleanu anunță 5 surprize la București!

5 Situația în exit-poll-uri la ora 16.30: PNL va înregistra un scor național fără precedent! Nicușor Dan-41%, Fi…