Fostele baze militare străine din Afganistan, transformate de talibani în zone economice speciale

Fostele baze militare străine din Afganistan, transformate de talibani în zone economice speciale

Administrația talibană va merge mai departe cu planurile de a transforma fostele baze militare străine în zone economice speciale pentru întreprinderi, a declarat duminică, într-o declarație, vicepremierul interimar pentru afaceri economice.

Kabul-Afganistan FOTO: Sutterstock

Ministrul interimar al comerțului declarase în decembrie pentru Reuters că ministerul său lucrează la planul pentru fostele baze americane și că îl va prezenta atât comitetului economic condus de vicepremierul interimar Mullah Abdul Ghani Baradar, cât și cabinetului pentru aprobare, scrie r euters.com

"În urma unei discuții amănunțite, s-a decis ca Ministerul Industriei și Comerțului să preia progresiv controlul asupra bazelor militare rămase ale forțelor străine, cu intenția de a le transforma în zone economice speciale", a spus Mullah Baradar în declarație.

El a adăugat că va începe un plan pilot de conversie a bazelor din capitala Kabul și din nordul provinciei Balkh.

Economia Afganistanului s-a confruntat cu dificultăți, iar agențiile umanitare avertizează asupra unei crize umanitare grave de la preluarea puterii de către talibani în 2021, când trupele străine s-au retras după 20 de ani de război.

Preluarea a dus la reducerea finanțării pentru dezvoltare, la înghețarea activelor băncii centrale deținute de străini și la aplicarea de sancțiuni asupra sectorului bancar.

Decizia administrației talibane de a interzice accesul la muncă al majorității femeilor care lucrează în ONG-uri anul trecut a determinat multe agenții de ajutorare să își suspende parțial operațiunile, în timp ce milioane de persoane rămân dependente de ajutorul umanitar.

Talibanii au declarat că se concentrează pe stimularea autosuficienței economice prin comerț și investiții. Unii investitori străini și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o serie de atacuri, inclusiv la un hotel popular printre oamenii de afaceri chinezi, revendicate de Statul Islamic.

Cu toate acestea, Banca Mondială a remarcat, de asemenea, că exporturile au crescut, iar administrația talibană a reușit să mențină veniturile în mare parte stabile în 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”