Fostul agent rus Igor Ghirkin, care a vizitat frontul din Ucraina, spune că trupele ruse sunt în dezordine

Fostul agent rus Igor Ghirkin, care a vizitat frontul din Ucraina, spune că trupele ruse sunt în dezordine

Un fost comandant militar rus și fost agent FSB, care a vizitat linia frontului din Ucraina, a declarat că soldații ruși sunt în dezordine pentru că luptă într-un război fără un scop clar și a planificării strategice slabe de către Kremlin.

Igor Ghirkin FOTO Profimedia

Igor Ghirkin , un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate și șef militar care a condus anexarea Crimeei în 2014, s-a transformat într-un critic al strategiei militare a Rusiei în Ucraina, pe contul său de Telegram.

În octombrie, el a anunțat că se alătură armatei ruse pentru a lupta în Ucraina și, în cele din urmă, s-a alăturat batalionului Republicii Populare Donețk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului . Împreună cu unitatea a fost trimis la Svatove, în regiunea Lugansk.

Marți, Ghirkin a povestit pe Telegram ceea ce a văzut pe front și a spus că trupele ruse luptă fără „obiective strategice” clare.

„Mai simplu spus, trupele luptă «din inerție», neavând nici cea mai mică idee despre obiectivele strategice finale ale campaniei militare actuale”, a scris el pe contul său de Telegram.

Fostul ofițer FSB a evidențiat că lipsa unui scop clar și a condițiilor pentru victorie sau pur și simplu încheierea războiului provoacă „apatie” în rândul soldaților.

În majoritatea forțelor armate ale Federației Ruse, soldații și ofițerii nu înțeleg în numele a ce și cu ce scop luptă. Este un mister pentru ei: care este condiția pentru victorie sau care este condiția pentru a pune capăt războiului”, a scris Ghikin. „Și autoritățile Federației Ruse nu sunt în măsură să le explice acest lucru, deoarece stabilirea unui obiectiv clar pentru Operațiunea Militară Specială (SMO) înseamnă „limitarea spațiului de manevră” – adică pierderea oportunității de a declara obiectivele SMO după cum le este convenabil liderilor de la Kremlin.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces lung”, recunoscând în liniște că conflictul nu a decurs conform planului.

Deși Putin a vorbit extrem de rar despre durata războiului pe care l-a provocat în Ucraina, în urmă cu mai bine de nouă luni, liderul de la Kremlin a atins, totuși, acest subiect și a precizat că acesta ar putea continua multă vreme. "Războiul poate fi un proces lung", a spus el, conform Reuters.

Rusia a fost forțată să se retragă pe front în fața contraofensivelor ucrainene, desfășurate cu stocuri tot mai mari de armament occidental, în est și în sud, începând din iulie.

În februarie, Rusia a lansat ceea ce numește "operațiunea militară specială, afirmând că aprofundarea legăturilor Ucrainei cu Occidentul reprezintă o amenințare la adresa securității. Ucraina și aliații săi spun că invazia echivalează cu o confiscare imperialistă a terenurilor.

Putin, în remarcile sale, a declarat că riscul unui război nuclear este în creștere , dar Rusia nu va amenința că va folosi astfel de arme.

"Nu am înnebunit, ne dăm seama ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară... Dar nu suntem pe cale să alergăm prin lume fluturând această armă ca un brici", a spus Putin.

În ciuda recentelor retrageri pe câmpul de luptă, inclusiv pierderea Hersonului, singura capitală de provincie ucraineană pe care Rusia a capturat-o, Putin a declarat că nu regretă că a lansat un război care a devenit cel mai devastator din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, președintele rus a scos din ecuația, cel puțin pe moment, o nouă etapă a mobilizării.

Aproximativ 150.000 din cei 300.000 de rezerviști chemați în septembrie și octombrie au fost desfășurați în Ucraina, 77.000 în unități de luptă, a declarat Putin. Restul de 150.000 se aflau încă în centre de pregătire.

"În aceste condiții, discuția despre orice măsuri suplimentare de mobilizare pur și simplu nu are sens", a spus Putin.

Vorbind la o sesiune televizată a Consiliului pentru drepturile omului, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că a tratat Rusia ca pe un cetățean de mâna a doua, negându-i dreptul de a exista. Și, comentând starea războiului, Putin a recunoscut că va fi probabil un proces lung, sugerând că nu are de gând să abandoneze prea curând ceea ce numește în continuare operațiunea militară specială.

Chiar și pauza de ceai - lângă o sobă improvizată, în tranșeele înghețate bocnă, este periculoasă pe linia frontului, în zona Bahmut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro