Fostul arbitru Cristian Balaj, numit preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping

Fostul arbitru Cristian Balaj, numit preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping

Fostul arbitru Cristian Balaj, consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, a fost numit, vineri, în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), post ocupat până acum de Graziela Vâjială, informează MTS.

"Astăzi avem două veşti de anunţat. Cea tristă este că ne despărţim de colegul nostru de la MTS, Cristian Balaj. Vestea bună este însă că fostul mare arbitru a fost numit în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD). Cristi Balaj va conduce în următorii ani forul guvernamental care se ocupă de combaterea dopajului şi menţinerea unui sport cât mai curat. În vârstă de 48 de ani, Balaj a fost arbitru FIFA, are peste 340 de meciuri arbitrate în România şi peste 140 de prezenţe la meciuri internaţionale oficiale. Îi urăm mult succes şi cât mai puţine cazuri de dopaj!", se arată în mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Cristian Balaj a ocupat funcţia de consilier în cadrul MTS în mandatele miniştrilor Marius Dunca, Ioana Bran şi Bogdan Matei. De asemenea, el a acumulat experienţă managerială în calitate de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Maramureş, unde a fost ales în funcţie în 2010 şi reales în unanimitate în 2014.

Cariera sa de arbitru a debutat în 1994, iar în Liga I a condus pentru prima oară în anul 2000 meciul dintre Steaua Bucureşti - FC Braşov. Până la finele carierei, a condus peste 340 de meciuri în Liga I şi deţine recordul celor mai multe finale de Cupa României arbitrate - patru. El a devenit arbitru FIFA în 2003. Doi ani mai târziu a arbitrat în Cupa UEFA (actualmente Europa League), iar în 2010 a debutat în UEFA Champions League. A arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund, în meciuri de Champions League şi Europa League. A oficiat jocuri de calificare atât pentru Cupe Mondiale, cât şi pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia şi Cehia. A oficiat la turnee finale de EURO pentru categoriile de vârstă Under 17 şi Under 19.

În 2001, Balaj a cucerit pentru prima dată premiul de cel mai bun arbitru din România, atât din partea Federaţiei Române de Fotbal (prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor), cât şi într-o gală organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliştilor. De atunci a fost nominalizat la acest titlu de diverse foruri (inclusiv de Comisia Centrală a Arbitrilor) în fiecare an, fiind arbitrul român cu cele mai multe astfel de titluri în palmares. A arbitrat ultima oară în decembrie 2016, la un meci din Liga I dintre echipele Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu. La ediţia din anul trecut a Galei Fotbalului Românesc, lui Cristian Balaj i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate în arbitraj.

Graziela Vâjială şi-a anunţat tot, vineri, retragerea de la conducerea Agenţiei Naţionale Anti-Doping . Ea a fost preşedinta ANAD din octombrie 2005, după ce, anterior, a condus timp de 22 de ani Laboratorul de Control Doping.

Conform Monitorului Oficial, G raziela Vâjială a fost numită vineri în funcţia de vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România . AGERPRES (AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /