Fostul deputat Florin Popescu a fost condamnat definitiv la un an închisoare pentru conflict de interese

Fostul deputat Florin Popescu a fost condamnat definitiv la un an închisoare pentru conflict de interese

Fostul deputat Florin Aurelian Popescu a fost condamnat definitiv miercuri de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la un an închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese și fals în declarații.

În prezent, Florin Popescu se află în penitenciar, unde execută doi ani închisoare primiți într-un alt dosar, în care este acuzat că a cerut de la un om de afaceri zeci de tone de pui grill pe care le-a distribuit în scop electoral la alegerile locale din 2012.

Inițial, în octombrie 2015, Florin Popescu a fost achitat de judecători pentru conflict de interese și fals în declarații, însă un complet de cinci judecători de la instanța supremă a admis miercuri apelul DNA și l-a condamnat pe fostul deputat la un an închisoare cu executare.

Florin Popescu a fost trimis în judecată pe 19 iunie 2014 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese (8 acte materiale) și fals în declarații (8 acte materiale).

Procurorii susțineau că, în perioada august 2008 — noiembrie 2010, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu a semnat 7 acte adiționale la un contract de lucrări încheiat între CJ și societatea comercială Procor SA, la care acesta, împreună cu tatăl și fratele său, a deținut calitatea de acționar până la data de 14 iulie 2008, precum și un contract de lucrări, încheiat cu aceeași societate comercială, realizând, în mod indirect, un folos material atât pentru sine, cât și pentru rudele sale.

De asemenea, Popescu ar fi asigurat disponibil bănesc pentru SC Procor SA, necesar, între altele, pentru achitarea drepturilor salariale pentru tatăl său (perioada august 2008 — iunie 2009), în sumă de 10.383 lei, și, respectiv, pentru fratele său (perioada august 2008 — mai 2010), de 3.537 lei.

Totodată, el ar fi asigurat achitarea chiriei datorate societății comerciale Bianca Trading SA (la care familia deputatului era acționar majoritar), în sumă de 44.859 lei/lună, și, pe de altă parte, a asigurat solvabilitatea SC Procor SA în vederea achitării creditului contractat de această societate de la o bancă și garantat de Bianca Trading SA, între altele, cu un bilet la ordin emis de companie și avalizat de tatăl său.

În perioada în care a îndeplinit funcția de președinte al CJ Dâmbovița, Florin Popescu a participat la Adunările Generale ale Acționarilor în cazul a trei dintre societățile comerciale la care avea calitatea de acționar, în cadrul cărora s-au luat hotărâri cu privire la o altă firmă cu care primele trei societăți derulau relații comerciale.

Procurorii îl mai acuzau pe Florin Popescu de faptul că a făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declarațiilor de avere, în calitate de președinte al CJ Dâmbovița, din datele de 25.06.2008, 15.07.2008, 10.06.2009, 21.10.2010, 25.05.2011, iar, în calitate de deputat — cu ocazia depunerii declarațiilor de avere din 12.06.2007, 12.06.2008 și 7.07.2008.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Ucraina a pierdut inițiativa pe câmpul de luptă