Fostul director al Spitalului ''Malaxa'' Florin Secureanu, adus în instanță

Fostul director al Spitalului ''Malaxa'' Florin Secureanu, adus în instanță

Fostul director al Spitalului ''Malaxa'' Florin Secureanu a fost adus, vineri dimineața, la Curtea de Apel București, unde se va judeca contestația sa la decizia instanței de a-l aresta preventiv, într-un dosar în care este acuzat de DNA de luare de mită și delapidare.

Pe 10 decembrie, Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului manager de spital, însă Florin Secureanu a făcut contestație și le cere judecătorilor să fie cercetat în libertate.

Potrivit DNA, Florin Secureanu a conceput și a pus în aplicare o schemă prin care, timp de peste șapte ani, a sustras aproape zilnic sume de bani din casieria unității medicale pe care a condus-o.

"Suspectul Secureanu Adrian Florin a deținut funcția de manager al Spitalului clinic Nicolae Malaxa din București, în perioada 2007 până la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit în funcție de către Primăria Municipiului București, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul. În perioada mai 2009 — noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput și a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului", susțin procurorii.

Anchetatorii mai arată că s-au emis facturi pentru un număr de 1.075 de zile, ceea ce ar însemna că directorul și-a însușit în 1.075 de zile sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală astfel delapidată a fost evaluată la 1.944.594 de lei, care reprezintă prejudiciu cauzat unității medicale.

"Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar-contabil, serviciul achiziții, serviciul administrativ) să întocmească în fals documente justificative (facturi și chitanțe). În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăți comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare ai spitalului", menționează DNA.

Din cercetări a rezultat că, în realitate, cele două societăți nu au avut niciodată contracte cu Spitalul "Malaxa", nu au prestat niciun serviciu și nu au livrat niciun fel de bunuri instituției publice.

Procurorii mai susțin că în perioada 20 mai 2011 — noiembrie 2016, în mod repetat, Florin Secureanu a pretins unei societăți comerciale, care avea atribuite contracte de achiziție directă cu spitalul, să-i plătească o serie de deplasări pe care el și apropiați ai săi le făceau în străinătate și în țară. Astfel, societatea respectivă a plătit unei agenții de turism peste 800.000 de lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului și ale apropiaților săi.

"Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului și apropiații săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinațiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât și în România", mai spune DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...