Fostul poliţist Thomas Lane, pasiv în timpul uciderii lui George Floyd, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare

Fostul poliţist Thomas Lane, pasiv în timpul uciderii lui George Floyd, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare

Thomas Lane a fost găsit vinovat, în februarie, de ”încălcarea drepturlor civice ale” afroamericanului, împreună cu alţi doi foşti agenţi de poliţie din Minneapolis, în urma unui proces în justiţia federală.

Cei trei bărbaţi au fost acuzaţi de faptul că nu au acordat ajutorul necesar bărbatului de culoare, în vârstă de patruzeci de ani, pe gâtul căruia colegul lor, Derek Chauvin, a stat cu genunchiul timp de aproape zece minute.

Derek Chauvin a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Thomas Lane este prmul dintre ceilalţi trei care-şi află pedeapsa.

Procuratura a cerut peste cinci ani de închisoare, însă avocatul acestua a pledat pentru o pedeapsă mai uşoară, din cauză că clientul său a sugerat ca George Floyd să fie pus pe-o parte şi a încercat să-l reanime la sosirea salvatorilor.

În urma şedinţei, rudele lui George Floyd şi-au exprimat frustrarea faţă de pedeapsa anunţată.

”Este teribil”, a declarat fratele acestuia, Philonise, în faţa presei.

”Tot sistemul penal trebuie revizuit”, a adăugat el.

Thomas Lane, care tocmai fusese recrutat în poliţie, patrula, la 25 mai 2020, împreună cu alt începător, Alexander Kueng, atunci când un comerciant l-a acuzat pe George Floyd că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari în magaznul său.

Ei întâmpinau dificultăţi să-l urce în maşină pe acest bărbat impozant, care se comporta anormal, şi li s-au alăturat doi agenţi cu experienţă, Derek Chauvin şi Tou Thao.

Cei patru bărbaţi l-au culcat la pământ pe afroamerican, încătuşat.

Derek Chauvin s-a aşezat cu genunchiul pe gâtul acestuia, cei doi poliţişti începători de o parte şi de alta, iar Tou Thao ţinea trecători furioşi la distanţă.

Ei nu s-au urnit, în pofida faptului că afroamericanul gâfâia şi şi-a pierdut cunoştinţa.

Această scenă, filmată şi postată online, a declanşat manifestaţii uriaşe împotriva rassmului şi violenţei poliţiştilor în întreaga Americă şi în lume şi continuă să alimenteze o reflecţie cu privire la trecutul rasist al Statelor Unite.

Justiţia federală urmează să anunţe pedepsele lui Tou Thao şi Alexander Kueng, care urmează să fie judecaţi în toamnă cu privire la ”complicitate la omor”, într-un proces organizat de către justiţia statului Minnesota.

Thomas Lane a pledat vinovat în această parte a procesului şi îşi aşteaptă pedeapsa, pe care urmează să o ispăşească în acelaşi timp cu pedeapsa federală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina