Fostul premier britanic John Major ar recurge la justiţie pentru a bloca suspendarea parlamentului şi un Brexit dur

Fostul premier britanic John Major ar recurge la justiţie pentru a bloca suspendarea parlamentului şi un Brexit dur

Fostul prim-ministru britanic John Major a indicat miercuri că ar putea recurge la justiţie pentru a bloca o eventuală tentativă a viitorului premier de a suspenda parlamentul cu scopul de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord prealabil, transmit Reuters şi BBC. John Major a explicat că doreşte să împiedice astfel atragerea reginei Elisabeta a II-lea într-o criză constituţională.

Fostul premier conservator a făcut aceste comentarii pe BBC în condiţiile în care principalul candidat la postul de premier, Boris Johnson, refuză să excludă o eventuală suspendare a legislativului pentru a se asigura că Marea Britanie va ieşi într-adevăr din UE la 31 octombrie a.c. - cu sau fără niciun acord.

Or, "pentru a suspenda parlamentul, premierul trebuie să meargă la Majestatea sa Regina şi să-i ceară permisiunea, iar dacă prim-ministrul cere această permisiune, este aproape de neconceput să nu-i fie acordată", a estimat John Major.

Astfel, regina "ar ajunge în centrul unei controverse constituţionale în care n-ar trebui să o pună niciun om politic", a notat fostul premier.

"Dacă se va întâmpla acest lucru, oamenii vor sta la coadă să ceară o evaluare judiciară. Eu sigur aş fi pregătit să merg să solicit o astfel de evaluare", a menţionat Major.

În Marea Britanie, oricine poate solicita o evaluare judiciară pentru a contesta legalitatea deciziilor luate de guvern, notează BBC.

Confruntată cu o triplă respingere de către deputaţi a acordului de Brexit la care a ajuns cu Bruxellesul anul trecut, premierul britanic Theresa May a fost nevoită să-şi anunţe demisia, în iunie. Doi candidaţi au rămas în competiţie pentru a o înlocui în fruntea Partidului Conservator şi a guvernului: fostul ministru de externe Boris Johnson şi actualul titular al acestui post Jeremy Hunt. Ei vor fi departajaţi prin votul celor 160.000 de membri ai Partidului Conservator, al cărui rezultat va fi cunoscut pe 23 iulie.

Johnson, care apare favorit, promovează o poziţie dură faţă de Bruxelles şi nu exclude o ieşire fără acord.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Foarte interesante amănunte...

3 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei