Fostul premier finlandez Sanna Marin, unul dintre cei mai tineri lideri europeni, renunță la politică

Fostul premier finlandez Sanna Marin, unul dintre cei mai tineri lideri europeni, renunță la politică

Fostul prim-ministru finlandez Sanna Marin, care a fost unul dintre cei mai tineri lideri europeni și o voce puternică în susținerea Ucrainei, a declarat joi că renunță la politica finlandeză și se va alătura unei organizații non-profit cu sediul la Londra, transmite Associated Press.

Marin, care avea 37 de ani când a preluat funcția în 2019, a condus o coaliție de guvernare de centru-stânga formată din cinci partide până în luna aprilie a acestui an. Ea a fost lăudată pentru modul în care cabinetul său a gestionat pandemia COVID-19, iar sprijinul vocal acordat Ucrainei în ultimul an i-a sporit vizibilitatea internațională. De asemenea, a văzut cum țara sa a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO.

"Este timpul să mergem mai departe", a declarat ea, citată de televiziunea publică finlandeză YLE. "Sunt nerăbdătoare să pășesc într-un nou rol. Cred, de asemenea, că acesta poate fi în beneficiul întregii Finlande".

În aprilie, Finlanda s-a alăturat alianței militare NATO, dându-i o lovitură majoră președintelui rus Vladimir Putin printr-o realiniere istorică a peisajului de securitate european post-Război Rece, declanșată de invazia Moscovei în Ucraina. Finlanda adoptase neutralitatea după înfrângerea sa de către sovietici în cel de-al Doilea Război Mondial, dar liderii săi au semnalat că doresc să se alăture NATO după ce invazia Moscovei în Ucraina a provocat un fior de teamă în rândul vecinilor săi.

"Cred că îi pot servi bine pe acei alegători (din Finlanda) și poate chiar mai bine în noua misiune", a declarat Marin într-o conferință de presă în timp ce își anunța plecarea din Parlamentul finlandez Eduskunta, care are 200 de locuri. La începutul acestei luni, ea a renunțat la șefia Partidului Social-Democrat.

Marin se va alătura Institutului Tony Blair pentru Schimbări Globale, iar la începutul acestei luni, organizația non-profit a declarat că va deveni "consilier strategic".

"Sarcina va fi aceea de a fi consilier pentru diferite țări, guverne și lideri în probleme politice care îmi sunt familiare, cum ar fi buna guvernare, tehnologia, clima, egalitatea de gen și alte probleme cu care a trebuit să lucrez", a declarat ea, potrivit ziarului Huvudstadsbladet, unul dintre cele mai mari din Finlanda.

La alegerile parlamentare din aprilie, Sanna Marin a pierdut în fața principalului partid conservator din Finlanda, într-o cursă strânsă în trei direcții, în care populiștii de dreapta au ocupat locul al doilea. Social-democrații lui Marin au terminat pe locul al treilea, spulberându-i speranțele de realegere.

În calitate de prim-ministru, Marin a condus un guvern de coaliție, din care au făcut parte social-democrații săi, Partidul de Centru, Liga Verzilor, Alianța de Stânga și Partidul Popular Suedez din Finlanda.

Viața sa privată și utilizarea activă a rețelelor de socializare au fost intens mediatizate la nivel internațional în timpul mandatului său de premier. În august 2022, ea și-a cerut scuze după publicarea unei fotografii care arăta două femei sărutându-se și pozând topless la reședința oficială de vară a liderului țării.

Fotografia a apărut după ce un videoclip care o arăta pe Marin dansând și cântând împreună cu prietenii a provocat o dezbatere despre dacă un prim-ministru în funcție are dreptul să petreacă atât de intens.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat