Fostul premier francez Michel Rocard a murit la 85 de ani, a anunțat fiul său

Fostul premier francez Michel Rocard a murit la 85 de ani, a anunțat fiul său

Michel Rocard, un fost premier socialist francez, a încetat din viață sâmbătă după-amiază, la vârsta de 85 de ani, într-un spital din Paris, a făcut cunoscut fiul său Francis, potrivit AFP.

Michel Rocard a fost prim-ministru al lui François Mitterrand timp de trei ani, între 1988 și 1991, după realegerea președintelui socialist pentru al doilea mandat.

El a fost precedat de o perioadă numită de "coabitare" în cursul căreia François Mitterrand, pierzând majoritatea în parlament, a fost nevoit să numească un premier din opoziție, Jacques Chirac (dreapta), între 1986 și 1988.

La scurtă vreme după instalarea în funcție, Michel Rocard a semnat Acordurile de la Matignon, punând capăt tulburărilor din Noua Caledonie și acordând acestui teritoriu francez din Oceanul Pacific dreptul la autodeterminare.

În mai 1991, în urma disputelor cu președintele François Mitterrand legate de politicile economice guvernamentale, este constrâns să demisioneze.

Președintele francez, François Hollande, a adus un omagiu "unei mari figuri a Republicii", care a întruchipat un socialism conciliant "utopie și modernitate".

Născut la 23 august 1930 la Courbevoie, în apropiere de Paris, Michel Rocard, european fervent, a absolvit ENA (Școala Națională de Administrație) care pregătește elita politică din Franța.

AGERPRE


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Foarte interesante amănunte...

5 Document secret rusesc obținut de Washington Post