Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a pierdut miercuri, la Curtea de Apel din Paris, apelul împotriva unei condamnări din 2021 pentru corupție și trafic de influență, transmite Reuters. Avocații săi au spus că vor contesta hotărârea.

Fostul președinte Nicolas SarkozyFoto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Instanța a menținut o sentință de trei ani de închisoare. Aceasta a precizat că doi dintre acești ani au fost suspendați și că Sarkozy va purta o brățară electronică în loc să meargă la închisoare pentru anul rămas.

Sarkozy a sosit la tribunal purtând un costum gri închis și părea nervos. El și-a salutat avocații și a zâmbit ocazional în timp ce își ocupa locul înainte de începerea procedurilor.

Avocatul lui Sarkozy a declarat că clientul său nu a comis nicio infracțiune și a spus că hotărârea este „stupefiantă".

„Nicolas Sarkozy este nevinovat de acuzațiile (pentru care a fost condamnat)", a declarat avocatul apărării, Jacqueline Laffont. „Vom merge până la capăt. Acesta este doar începutul".

În urma verdictului, el a plecat fără să vorbească cu reporterii.

Sarkozy va contesta hotărârea în apel la cea mai înaltă instanță din Franța, Cour de Cassation, a declarat Laffont.

Curtea de Casație revizuiește hotărârile instanțelor inferioare pe baza unor erori juridice sau de procedură, dar nu și a unor aspecte de fapt.

Sarkozy, condamnat în 2021

O instanță inferioară din 2021 îl găsise pe Sarkozy vinovat că a încercat să mituiască un judecător după ce a părăsit funcția și că a făcut trafic de influență în schimbul unor informații confidențiale despre o anchetă privind finanțele campaniei sale din 2007.

La începutul acestei luni, procurorii financiari au cerut, într-un caz separat, ca Sarkozy să fie judecat pentru acuzații de corupție și finanțare ilegală a unei campanii electorale, în legătură cu presupusa finanțare libiană a candidaturii sale la președinție din 2007.

Cazul aflat în centrul deciziei de miercuri a Curții de Apel, cunoscut în Franța sub numele de „afacerea interceptărilor telefonice", este indirect legat de suspiciunea de finanțare ilegală a campaniei electorale.

În 2013, anchetatorii care cercetau o conexiune libiană au pus sub ascultare două dintre liniile telefonice ale lui Sarkozy și au descoperit o linie telefonică secretă folosită de fostul președinte și de avocatul său, ceea ce a dus în cele din urmă la ancheta de corupție.

Singurul alt președinte din timpul celei de-a cincea Republici franceze, veche de 64 de ani, care a mai fost condamnat de un tribunal a fost predecesorul conservator al lui Sarkozy, Jacques Chirac, care a fost găsit vinovat de corupție în 2011.

Decizia a marcat o uimitoare cădere în dizgrație pentru un fost președinte care odinioară conducea lumea și este una dintre cele mai multe bătălii juridice pe care Sarkozy le-a dus în ultimul deceniu.

Sarkozy, în vârstă de 68 de ani, care a fost președintele Franței între 2007 și 2012, a negat în mod constant acuzațiile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”