Fostul preşedinte al Kârgâzstanului a fost eliberat din închisoare. Decizia aparține Curții Supreme

Fostul preşedinte al Kârgâzstanului a fost eliberat din închisoare. Decizia aparține Curții Supreme

Almazbek Atambaiev se afla în închisoare din anul 2020 și a fost condamnat la 11 ani de detenţie pentru că eliberase din închisoare un şef mafiot.

Almazbek Atambaiev a fost eliberat din închisoare

Atambiev, în vârstă de 66 de ani, s-a aflat la putere între 2011 şi 2017. În iunie 2020 a fost condamnat la 11 ani de detenţie pentru că eliberase din închisoare un şef mafiot, scrie Agerpres.

Hotărârea 'definitivă şi fără apel' a Curţii Supreme anulează condamnarea lui Atambaiev, care a şi ieşit din închisoare, potrivit imaginilor video difuzate de media locale.

Agenţia de presă independentă Akipress precizează că fostului preşedinte i s-a permis să plece din ţară pentru a se trata medical în străinătate.

Atambaiev are 'grave probleme de sănătate, nu poate rămâne în picioare mult timp şi se deplasează cu dificultate', a declarat pentru AFP avocatul său.

Potrivit acestuia, ex-preşedintele 'are şi probleme cu coloana vertebrală şi trebuie să fie operat în străinătate pentru că în Kârgâzstan nu există echipamentul necesar'.

Kârgâzstan, fostă republică sovietică şi ţara cea mai pluralistă, dar şi cea mai instabilă din Asia Centrală, a cunoscut trei revoluţii, în 2005, 2010 şi 2020. Doi dintre foştii săi preşedinţi se află în exil.

Almazbek Atambaiev a fost primul preşedinte kârgâz care a predat fără incidente puterea, după alegerea în 2017 a succesorului său şi pe atunci protejat, Sooronbai Jeenbekov.

Cei doi s-au certat însă, iar Atambaiev a fost arestat după un asalt al forţelor de ordine la vila sa în 2019.

Actualul preşedinte, Sadâr Japarov, executa o condamnare la închisoare pentru luare de ostatici atunci când a fost eliberat de susţinătorii săi în timpul manifestaţiilor din octombrie 2020, după care a fost ales şef al statului în ianuarie 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…