Fostul preşedinte francez Valery Giscard d'Estaing, înhumat în cadrul unei ceremonii restrânse

Fostul preşedinte francez Valery Giscard d'Estaing, înhumat în cadrul unei ceremonii restrânse

Funeraliile fostului preşedinte francez Valery Giscard d'Estaing, care a murit miercuri la vârsta de 94 de ani de COVID-19, au început sâmbătă în cea mai strictă intimitate familială la Authon, la sud-vest de Paris, informează AFP.

În frig şi umiditate, cortegiul funerar, însoţit de două vehicule ale jandarmeriei, a ajuns la 10.30 în mica piaţă din sat, dintre primărie şi biserică.

Într-o tăcere puţin tulburată de clopotul bisericii şi de click-urile aparatelor de fotografiat, sicriul a fost acoperit la ieşirea din carul mortuar cu două drapele, unul francez şi celălalt al Uniunii Europene, înainte de fi transportat în mica biserică în faţa căreia erau aliniate coroane de flori.

În jur de patruzeci de persoane - familia şi cercul apropiat - au asistat la slujbă. O participare redusă impusă de măsurile sanitare, dar care corespunde şi "dorinţei" de intimitate a fostului preşedinte, după cum a spus fiul său Henri Giscard d'Estaing vineri.

Valery Giscard d'Estaing, care a fost preşedintele Franţei timp de un singur mandat, între 1974 şi 1981, a murit miercuri de COVID-19, înconjurat de familie, pe proprietatea sa din Authon, mic sat din departamentul Loir-et-Cher, din centrul Franţei.

În timpul mandatului său, Valery Giscard d'Estaing, un politician de centru-dreapta, a avut o acţiune modernizatoare, promovând reforme ale societăţii precum autorizarea întreruperii voluntare de sarcină sau reducerea vârstei de vot la 18 ani. De asemenea, el a fost un pro-european fervent.

Fostul preşedinte va fi "înhumat alături de fiica sa Jacinte, care a murit în 2018", pe un teren privat aparţinând familiei situat în apropierea cimitirului din Authon.

În cadrul unui discurs către ţară de joi, Emmanuel Macron a decretat o zi de doliu naţional miercuri, drept omagiu pentru această "figură centrală a istoriei Republicii noastre".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

3 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…