Fostul preşedinte peruan Alan Garcia, suspectat de corupţie, a cerut azil la ambasada Uruguayului din Lima

Fostul preşedinte peruan Alan Garcia, suspectat de corupţie, a cerut azil la ambasada Uruguayului din Lima

Fostul preşedinte peruan Alan Garcia a cerut azil la ambasada Uruguayului din Lima după ce i-a fost interzisă ieşirea din ţară pe durata unei anchete într-un caz de corupţie, a anunţat duminică Ministerul Afacerilor Externe din Peru, transmite AFP.

Ministerul a precizat într-un comunicat că a fost informat de ambasada Uruguayului că Garcia a solicitat azil în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Alan Garcia, care a avut două mandate prezidenţiale, este suspectat de implicare în scandalul mitei date în mai multe ţări din America de Sud de gigantul brazilian de lucrări publice Oderbrecht.

Sâmbătă, un tribunal din Lima a pronunţat o interdicţie de ieşire din ţară timp de 18 luni pentru fostul preşedinte social-democrat, care locuieşte în Spania. El sosise în Peru joi pentru a depune mărturie în faţa justiţiei.

EFE scrie totodată că Alan García, figură centrală a politicii peruane în ultimii 40 de ani, timp în care a fost preşedinte în două rânduri (1985-1990 şi 2006-2011), a mai utilizat în 1992 o astfel de cale pentru a eluda cu succes justiţia. Atunci, Garcia s-a refugiat la ambasada Columbiei din Lima, de unde a plecat în exil mai întâi în Columbia şi apoi în Franţa.

În această ultimă ţară, fostul preşedinte a rămas până în 2001, an în care Curtea Supremă de Justiţie a declarat prescrise infracţiunile de care era acuzat şi pentru care nu a fost vreodată judecat. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor onlne: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante