Fostul preşedintele american Barack Obama se declară preocupat de soarta democraţiilor americane şi occidentale

Fostul preşedintele american Barack Obama se declară preocupat de soarta democraţiilor americane şi occidentale

Fostul preşedinte american Barack Obama, preocupat de soarta democraţiilor occidentale, aflate sub asaltul "fake news" şi al naţionalismului, a creionat un tablou sumbru al vieţii politice din SUA, cu prilejul unei vizite în Danemarca, relatează AFP.

"Sunt suficient de preocupat de tendinţele internaţionale şi americane ca să mă exprim", a spus Obama, invitat să ia cuvântul la Kolding (centrul Danemarcei) în faţa unui public format din lideri de companii şi studenţi.

"Când începi să vezi că politica nu se mai bazează pe fapte, când începi să vezi o dezbatere care nu este motivată decât de presiuni rasiale sau naţionaliste, când începi să vezi că politica respinge ştiinţa, expertiza şi logica (...), acest lucru arată că în momentul de faţă bunele noastre tradiţii nu mai sunt reflectate în politică", a denunţat fostul preşedinte democrat.

Relativ discret de la plecarea sa de la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017, cel de-al 44-lea preşedinte al SUA a avut totuşi grijă să evite să-l numească pe succesorul său, Donald Trump.

"În SUA, am avut probabil parte de mai multe şocuri şi schimbări decât ne aşteptam", a menţionat el, în râsetele asistenţei.

Obama şi-a exprimat totodată neliniştea faţă de lipsa de angajare a cetăţenilor în viaţa publică şi a subliniat importanţa ca "în SUA, în Europa şi în alte ţări (oamenii) să lupte pentru afirmarea idealurilor Constituţiei noastre".

Proiectând o imagine sumbră a situaţiei politice americane, fostul preşedinte i-a îndemnat pe europeni să se mobilizeze. "Când o populaţie este pasivă, prost informată şi lipsită de atenţie, atunci apare cel mai mare pericol", a avertizat Obama, adăugând că situaţia este "realmente urgentă, având în vedere ce se întâmplă în Polonia, de exemplu, sau în Ungaria. (...) Se produce o deviere ale cărei implicaţii privesc întreaga Europă", a conchis fostul lider de la Casa Albă.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Cecenii lui Ramzan Kadîrov, așa-numiții „kadîroviți”, ar fi primit ordin să tragă în soldații ruși ce refuzau să fie carne de tun în prima linie a fro…