Fostul șef al Loteriei Române Gheorghe Benea, cercetat în libertate sub control judiciar

Fostul șef al Loteriei Române Gheorghe Benea, cercetat în libertate sub control judiciar

Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Gheorghe Benea, fost director general al Companiei Naționale Loteria Română (CNLR), urmând ca acesta să fie cercetat în libertate sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

* DNA: Gheorghe Benea, fost director la CN Loteria Română, reținut pentru luare de mită și abuz în serviciu

În aceeași cauză, tribunalul a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române. Decizia nu este definitivă.

Dosarul vizează fapte de corupție în legătură cu o licitație trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR.

În cauză au fost puse sub acuzare și alte persoane: Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR — Serviciul Achiziții; Iulian Cătălin Niculae, asociat și administrator al unei firme; Remus Leonard Lăzăreanu — director executiv al CNLR, la data faptei; Dan Gheorghiu — șef Birou Transport în cadrul CNLR; Nicolae Virgil Sorescu — administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule; Constantin-Brăduț Răducanu — administrator de firmă; Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea; Marius Bran, asociat și administrator de drept al unei firme.

"La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței", spun procurorii anticorupție.

Procedura de achiziție a fost inițiată de inculpații Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu și Remus Lăzăreanu fără ca aceștia să estimeze valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile.

De asemenea, nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate, nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat în sistem buy-back și nu au fost luate în calcul pentru determinarea valorii achiziției cheltuielile suplimentare cu RCA, Casco, mentenanță.

Anchetatorii mai arată că de la reprezentantul dealerului auto au fost preluate specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de acea societate comercială, datele fiind ulterior introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Prin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la 2.314.707 lei.

Potrivit DNA, în schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea CNLR au primit sume de bani și bunuri.

Astfel, Rîpanu a pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții, suma de 1,5 milioane lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehicul marca BMW, dar și 182 de autovehicule second-hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

Procurorii spun că, din toate acestea, Rîpanu a primit aproape 1,1 milioane lei în perioada iulie — septembrie 2010, cele patru autovehicule noi, dar și cele second-hand în valoare de 1.179.029,68 lei.

Din cele patru mașini noi, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Laura Benea, și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei, iar suspecta Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR și membru al comisiei de evaluare a ofertelor — un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”

5 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?