Fostul şef al MI6 cere din nou luarea în consideraţie a teoriei că noul coronavirus a fost generat în laborator

Fostul şef al MI6 cere din nou luarea în consideraţie a teoriei că noul coronavirus a fost generat în laborator

La 29 iunie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţa că a trimis o echipă de experţi în China pentru a investiga sursa iniţială a COVID-19, pe fondul unei multitudini de speculaţii despre originile pandemiei, care, în ciuda faptului că a izbucnit de peste 8 luni, nu are nici pacient zero şi nici nu se cunoaşte modul în care a apărut.

Sir Richard Dearlove, fostul şef al Serviciului de Informaţii Secrete Britanice (MI6), a avertizat duminică în ceea ce priveşte teoria respingerii posibilităţii că virusul îşi originea într-un laborator chinez.

Teoriile de acest gen au fost, de la începutul crizei de sănătate, repudiate ca fiind conspiraţii fără temei, în ciuda faptului că medicii chinezi au efectuat la Institutul de Virologie Wuhan programe de studiu a coronaviruşilor de liliac, pentru a le îmbunătăţi capacităţile.

Fostul spion, care a funcţionat ca şef MI6 între anii 1999 şi 2004, a declarat că este de părere că virusul a fost creat de om într-un laborator chinez înainte de a scăpa accidental de sub control, probabil din cauza unor defecţiuni de biosecuritate.

„Subscriu la această teorie ... că este un virus evadat din Institutul Wuhan [de Virologie]. Nu spun decât că a fost rezultatul unui accident şi că virusul este consecinţa unor experimente de câştig de funcţie care au fost efectuate în Wuhan, pe care nu le consider deosebit de sinistre”, a spus Dearlove, referindu-se la un tip de cercetare ştiinţifică care poate fi efectuată pentru modificarea virusurilor.

Comentariile lui Dearlove, care face a doua oară comentarii publice în acest dosar, au survenit în momentul în care un grup de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregătesc să călătorească în China pentru a efectua o anchetă privitoare la originea noului coronavirus, care a provocat pandemia COVID-19 globală.

„Există o acumulare de dovezi că acesta este un lucru care trebuie discutat deschis în comunitatea ştiinţifică”, a spus Dearlove. „Dacă vom avea o anchetă în Marea Britanie - ceea ce sunt sigur că se va întâmpla - despre politica pandemică şi guvernamentală, va trebui să înceapă ştiinţific. De unde provine acest virus? ”

Comentând respingerea ideii de către comunităţile de informaţii din Marea Britanie şi SUA că virusul a fost creat de om şi susţinerea teoriei că virusul a apărut la animale, cum ar fi lilieci sau pangolini, înainte de a trece la om în provincia chineză Wuhan, fostul şef MI6 a declarat că agenţiile „nu au citit dovezile ştiinţifice” şi nici „au încercat să le înţeleagă”.

„Sunt şocat. În mod clar, nu au citit dovezile ştiinţifice. Şi nu au încercat să le înţeleagă. Problema este acum la conducerea Chinei care trebuie să explice de ce teoria şi ipoteza că ar putea fi conceput [în laborator, n.r.] este greşită ", a spus el, adăugând că opinia sa a fost parţial formată de lucrări ale oamenilor britanici de ştiinţă care lucrează la dezvoltarea unui vaccin COVID -19.

Din cauza speculaţiilor cu privire la originea coronavirusului, China a fost pusă sub presiune globală de a explica detaliile modului de apariţie a virusului în oraşul Wuhan la sfârşitul anului 2019.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a afirmat în mai multe luări de cuvânt ale membrilor săi că virusul ar fi fost dezvoltat la laborator din Wuhan.

Guvernul chinez a respins vehement toate speculaţiile cu privire la originile virusului Wuhan, susţinând că focarul a început dintr-o piaţă de animale vii din Wuhan, însă la sfârşitul lui mai 2020, şeful agenţiilor de sănătate publică din China, Gao Fu, a anunţat că nu mai sprijină această teorie, fără a oferi alta.

La 30 aprilie, Biroul directorului naţional de informaţii al SUA a declarat că se consideră că virusul Wuhan nu a fost creat de om sau modificat genetic.

Oficialii guvernului britanic au respins, de asemenea, teoria generării în laborator, purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson spunând: „Nu am văzut nicio dovadă că virusul este creat de om”, relatează  Epoch Times .



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa