Fostul șef al NATO propune ca Ucraina să adere fără teritoriile ocupate de Rusia

Fostul șef al NATO propune ca Ucraina să adere fără teritoriile ocupate de Rusia

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a înaintat o propunere ca Ucraina să se alăture NATO, dar fără teritoriile ocupate de Rusia, relatează The Guardian.

Anders Fogh Rasmussen FOTO EPA-EFE

Rasmussen a lucrat mult timp alături de Andri Iermak, un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în special înaintea ultimului summit NATO de la Vilnius din acest an, care s-a încheiat fără nicio invitație de aderare a Ucrainei.

În prezent, cei doi discută din nou pe larg despre locul Ucrainei într-o nouă arhitectură de securitate europeană, inclusiv despre chestiuni practice legate de modul în care Ucraina ar putea adera la NATO.

Rasmussen susține că cauza aderării Ucrainei la NATO nu poate fi amânată din nou anul viitor. „Este vremea să facem următorul pas și să lansăm o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO”, a spus el.

Cei care pledează pentru aderarea Ucrainei la NATO sunt conștienți de faptul că este aproape imposibil ca unei țări aflate în război să i se ofere calitatea de membru, deoarece, în conformitate cu clauza articolului 5 al NATO privind autoapărarea colectivă, toate statele membre ale NATO ar trebui să vină în apărarea a țării aflate în conflict. Astfel, aderarea la NATO a întregii Ucraine ar fi, de fapt, o notificare adresată Rusiei de către NATO că este pe cale să intre în război cu Moscova.

Prin excluderea din NATO a teritoriilor deținute de Rusia, amenințarea unui conflict Rusia-Nato ar fi redusă, susține Rasmussen.

Rasmussen a argumentat că această propunere nu presupune înghețarea conflictulului și cedarea teritoriilor ucrainene Rusiei. „Credibilitatea absolută a garanțiilor prevăzute la articolul 5 ar descuraja Rusia să organizeze atacuri în interiorul teritoriului ucrainean din cadrul NATO și astfel ar elibera forțele ucrainene pentru a merge pe linia frontului."

„Pentru ca articolul 5 să fie credibil, ar trebui să existe un mesaj clar pentru Rusia că orice încălcare a teritoriului NATO va fi întâmpinată cu un răspuns." El a spus că, într-un fel, propunerea este similară cu impunerea unei zone de interdicție aeriană asupra Rusiei, astfel încât aceasta să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean sau să trimită rachete în orașele ucrainene.

Sunt în curs discuții pentru a recruta specialiști militari înaintea următorului summit NATO pentru a lucra la detaliile ideii lor, inclusiv la modul în care, în contextul schimbării liniilor de front, ar putea fi trasată o linie de demarcație credibilă, care să separe teritoriul ucrainean considerat în interiorul NATO și teritoriul ocupat de Rusia.

Rasmussen a subliniat că există un precedent chiar dacă unul neclar; de pildă, Germania de Vest s-a alăturat alianței în 1955, iar articolul 5 a acoperit teritoriul său, dar nu și pe cel al Germaniei de Est.

El a prezentat trei motive principale pentru care Ucrainei să i se ofere statutul de membru. Ucraina în cadrul NATO ar acționa ca un bastion împotriva unei Rusii încă agresive. În al doilea rând, a spus el, „trebuie să ne dăm seama că zonele gri sunt zone periculoase. Neutralitatea în sensul vechi al cuvântului nu mai există. Zonele gri devin o tentație de atac pentru Putin”. În cele din urmă, el a susținut că armata ucraineană este în prezent cea mai întărită în luptă armată de luptă din Europa și ar fi un atu și un exemplu pentru alte puteri europene.

El a declarat că un total de 25 de țări, în plus față de țările din G7, negociază acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina, ca parte a unui acord-cadru numit "Pactul de securitate de la Kiev", care ar trebui să acționeze ca o punte spre aderarea deplină la NATO. Pactul include transferuri de arme pe scară largă, schimburi de informații îmbunătățite și sprijin pentru industria de apărare a Ucrainei, astfel încât aceasta să poată produce arme și muniții în mod mai independent.

În vara anului viitor, la Washington, va avea loc summitul în care se vor aniversa 75 de ani de la înființarea NATO, și este de așteptat ca problema viitoarei aderări a Ucrainei să fie un subiect important pe agendă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?