Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, presat să răspundă acuzaţiilor de agresiune sexuală

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, presat să răspundă acuzaţiilor de agresiune sexuală

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, care va fi probabil candidatul Partidului Democrat la preşedinţia SUA, se confruntă cu tot mai multe presiuni să reacţioneze la acuzaţiile de agresiune sexuală, transmite joi Reuters.

Tara Read, care a făcut parte din personalului biroului senatorial al lui Biden din decembrie 1992 până în august 1993, l-a acuzat că a lipit-o de un perete şi i-a băgat mâna sub fustă şi sub cămaşă.

Organizaţia de campanie a fostului senator şi vicepreşedinte a susţinut că incidentul nu a avut loc. Biden nu a răspuns personal şi nu a fost întrebat direct de presa locală şi naţională, în interviurile recente, dacă este adevărat ce spune Read.

Alte două femei au confirmat parţial acuzaţiile în interviuri acordate publicaţiei Business Insider.

Miercuri, un purtător de cuvânt al campaniei democratului pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie a refuzat să comenteze noile surse şi solicitările ca Biden să reacţioneze direct. Reuters nu a reuşit să confirme independent veridicitatea acuzaţiilor, nici să obţină un comentariu de la Read sau de la un reprezentant al acesteia. În aceeaşi zi, ziarul New York Times a comunicat că ancheta proprie privind problema "nu a dus la nicio concluzie într-un sens sau altul".

Politiciana democrată de orientare liberală Alexanda Ocasio-Cortez, membră a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, a afirmat săptămâna aceasta pe un forum online că acuzaţiile formulate de Reade merită să fie examinate corect.

Opinia că Biden trebuie să răspundă este împărtăşită şi de Nina Turner, fostă copreşedintă a campaniei electorale a senatorului Bernie Sanders, concurent al lui Biden în competiţia internă pentru nominalizarea candidatului democrat la preşedinţie. "Nu se poate să pară că nu e băgată în seamă doar fiindcă este un adevăr neconvenabil pentru anumite persoane din Partidul Democrat", a declarat ea agenţiei Reuters.

Consiliul editorial al cotidianului Washington Post a făcut miercuri apel la Biden să vorbească despre acuzaţii şi să facă publice documentele din perioada respectivă, când reprezenta statul Delaware în congresul SUA. Conducerea ziarului consideră că ar putea exista o plângere pe care Reade susţine că a înregistrat-o.

De partea lui Biden s-au declarat mai multe femei care ar putea fi desemnate drept candidate la funcţia de vicepreşedinte. Printre acestea, senatoarele Kamala Harris şi Amy Klobuchar şi Kirsten Gillibriand şi fosta reprezentantă a statului Georgia în Congres Stacey Abrams. Reuters menţionează că Gillibrand şi-a axat întreaga carieră politică pe susţinerea victimelor agresiunilor sexuale.

Organizaţia de campanie pentru realegerea preşedintelui Donald Trump a încercat tot mai insistent să exploateze acuzaţiile ca pe un punct slab al lui Biden. Tim Murtaugh, purtător de cuvânt al campaniei, a trimis miercuri presei o notă în care susţine că fostul vicepreşedinte încearcă să se ferească de critici evitând să discute direct problema.

Biden are acum 77 de ani, iar Trump 73. Actualul preşedinte a fost acuzat de agresiuni sexuale sau de comportament nepotrivit de mai mult de zece femei; atât el, cât şi asistenţii săi au respins permanent acuzaţiile. Fostul vicepreşedinte s-a confruntat în ultimul an cu opt acuzaţii mai puţin grave, de atingeri care le-au deranjat, însă nu de agresiuni.

Reade, în vârstă de 56 de ani, a ieşit public în martie, într-un material video online.

Biden, care nu este încă oficial candidatul Partidului Democrat, a reacţionat la acuzaţiile de anul trecut printr-un comunicat video în care promite că va fi "mult mai atent" la spaţiul personal al celorlalţi.

Miercuri seara, la un eveniment pentru strângere de fonduri electorale, el a scos în evidenţă eforturile pe care le-a făcut pentru adoptarea Legii privind violenţa împotriva femeilor şi de a preveni agresiunile sexuale în campusuri. "Trebuie să schimbăm cultura abuzului în această ţară, în special în forţele armate", a răspuns politicianul la o întrebare despre agresiunile sexuale care nu se referea direct la cazul Reade. Biden a promis că dacă va fi ales preşedinte va "ordona Departamentului Apărării să ia măsuri urgente şi incisive pentru a garanta susţinerea efectivă a celor care au trecut prin aşa ceva şi pentru tragerea la răspundere pentru infracţiuni a celor care au comis abuzuri". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…