Fostul vicepreşedinte american Walter Mondale a murit la 93 de ani

Fostul vicepreşedinte american Walter Mondale a murit la 93 de ani

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii, Walter Mondale, "mâna dreaptă" a preşedintelui democrat Jimmy Carter, a murit la domiciliul său din Minneapolis la vârsta de 93 de ani, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a familiei, citată de media americane, fără a preciza cauza decesului, informează marţi France Presse.

Vicepreşedinte din 1977 până în 1981, Walter Mondale a apărat ideile progresiste, în special în favoarea mişcării pentru drepturile civile.

 


Foto: (c) Mike Segar / REUTERS


Candidat ghinionist la alegerile prezidenţiale din 1984 împotriva lui Ronald Reagan, care l-a învins lejer la urne, el a fost primul reprezentant al unui mare partid în cursa pentru Casa Albă care a numit o femeie cu care să facă tandem în cursa pentru Casa Albă, pe Geraldine Ferraro.

"Sunt devastat de moartea dragului meu prieten Walter Mondale, pe care îl consider cel mai bun vicepreşedinte din istoria ţării noastre", a reacţionat fostul preşedinte Jimmy Carter într-un comunicat.

 


Foto: (c) Joshua Roberts / REUTERS


Walter Mondale "şi-a folosit competenţele politice şi integritatea pentru a transforma vicepreşedinţia într-o forţă vibrantă şi motor al politicii publice cum nu a mai existat înainte şi care dăinuieşte şi în prezent", a adăugat el.

Multă vreme vicepreşedintele s-a aflat departe - la propriu - de puterea executivă, în condiţiile în care biroul său se afla în Senat, aminteşte AFP. Punctul de cotitură a avut loc odată cu preşedinţia lui Jimmy Carter, care va crea un spaţiu cu titlu permanent în cunoscuta "West Wing" (Aripa de Vest a Casei Albe n.r.) pentru Walter Mondale.

 


Foto: (c) Ronald Reagan Presidential Library/Handou / REUTERS


El "a apărat cauzele progresiste şi a schimbat rolul de vicepreşedinte", a declarat la rândul său fostul preşedinte Barack Obama.

Fiu al unui pastor metodist şi al unei profesoare de muzică, Walter Mondale a reprezentat statul Minnesota din nordul Statelor Unite în Senat timp de doisprezece ani, din 1964 până în 1976.

 


Foto: (c) Joshua Roberts / REUTERS


El "s-a dedicat cu adevărat serviciului public", a comentat actuala senatoare democrată de Minnesota, Amy Klobuchar. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 „Am decis să încercăm din nou”

4 „Dacă erai fata mea îți spuneam să îți mai pui o bluză pe tine”

5 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!