Fostul vicepreşedinte argentinian Amado Boudou, condamnat pentru corupţie

Fostul vicepreşedinte argentinian Amado Boudou, condamnat pentru corupţie

Amado Boudou, vicepreşedinte al Argentinei între 2011 şi 2015, a fost condamnat marţi la aproape şase ani de închisoare pentru o operaţiune controversată de salvare de la faliment a unei companii care imprima bani în timp ce era ministru al economiei, un nou capitol într-un vast scandal de corupţie care zguduie ţara, relatează AFP.

Condamnarea sa survine în contextul în care Argentina este zguduită de un vast scandal de mituire a unor înalţi funcţionari de către şefi ai marilor companii.

Un tribunal din Buenos Aires a emis verdictul că Amado Boudou, de 55 de ani, este vinovat de corupţie şi primirea unor foloase ilegale. Imediat încarcerat, el a fost declarat ineligibil pe viaţă pentru funcţii publice, dar avocaţii săi ar urma să facă apel.

El a fost inculpat în timp ce era încă vicepreşedinte al Cristinei Kirchner - un post pe care l-a părăsit în decembrie 2015 - apoi plasat în detenţie preventivă în 2017.

Potrivit tribunalului, pe când era ministru al economiei (2009-2011), Amado Boudou şi alte câteva persoane au lansat un plan de salvare a unei companii private în faliment, Ciccone Calcografica, care deţinea practic monopolul imprimării de bani şi de documente oficiale în Argentina.

Tentativa de revânzare a companiei a eşuat în cele din urmă, iar statul a naţionalizat Ciccone Calcografica.

Amado Boudou a afirmat mereu că este nevinovat. "Nu am negociat niciodată în beneficiul meu, nici prin intermediul unor terţi, cele 70% din acţiunile Ciccone. Acuzaţia de corupţie presupusă nu are niciun fundament, nici legătură cu probele, pentru că aceasta nu a existat", a declarat el înainte de verdict.

Alte cinci persoane au fost condamnate în acest caz, printre fostul proprietar al companiei, Nicolas Ciccone. La începutul anului, acesta a obţinut o uşurare a măsurilor de detenţie. El a fost plasat atunci în arest la domiciliu, întrucât soţia sa, fosta deputată mexicană Monica Garcia de la Fuente, urma să nască gemeni.

Condamnările sau acuzaţiile de corupţie s-au abătut asupra administraţiei Kirchner de la plecarea sa de la putere.

"Este un fapt istoric în Argentina că corupţia este judecată. Există o justiţie în Argentina şi ea acţionează în deplină libertate", a declarat şeful agenţiei guvernamentale anticorupţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...