Fotbal - EURO 2016/pregătiri: Franța și Albania au câștigat, iar Elveția a pierdut acasă

Fotbal - EURO 2016/pregătiri: Franța și Albania au câștigat, iar Elveția a pierdut acasă

Selecționatele de fotbal ale Franței și Albaniei, două dintre adversarele României la EURO 2016, au câștigat meciurile amicale susținute marți seara, în timp ce Elveția, cealaltă oponentă a tricolorilor, a pierdut pe teren propriu.

Franța, gazda EURO 2016 (10 iunie-10 iulie), a trecut cu scorul de 4-2 de Rusia, pe Stade de France, în primul meci pentru ''Les Bleus'' pe această arenă de la atentatele din luna noiembrie.

Ngolo Kanté, la a doua lui selecție, a deschis scorul pentru echipa lui Didier Deschamps (8), iar Andre-Pierre Gignac (38), Dimitri Payet (64), din lovitură liberă, și Kingsley Coman (76) au semnat celelalte goluri. Coman a marcat și el primul gol în tricoul echipei Franței. Pentru Rusia au înscris Aleksandr Kokorin (56) și Iuri Jirkov (73).

Franța a ajuns la șapte victorii în ultimele opt partide, însă apărarea a încasat două goluri pentru al doilea meci consecutiv.

''Les Bleus'' au arătat un bun apetit ofensiv în ultimele două meciuri, marcând de trei ori contra Olandei și de patru ori împotriva Rusiei, astfel că Deschamps s-ar putea confrunta cu un veritabil caz de conștiință în cazul în care Karin Benzema va redeveni disponibil pentru echipa națională, relatează France Presse.

Pe lângă revenirile promițătoare ale lui Payet (gol din lovitură liberă) și Gignac, atacantul Antoine Griezmann a arătat că este în formă, oferind două pase de gol în meciul cu Olanda, după care a marcat din lovitură liberă. Olivier Giroud, Anthony Martial sau Coman, completează și ei opțiunile ofensive ale Franței.

Problemele din defensivă se acutizează odată cu accidentarea lui Jérémy Mathieu, ieșit la pauza meciului cu Rusia.

Au evoluat echipele:
Franța: Lloris (căpitan) — Sagna, Varane, Sakho, Evra (Mathieu, 46; Digne, 54) — Pogba (Sissoko, 70), L. Diarra, Kanté — Griezmann (Payet, 62), Gignac (Giroud, 79), Martial (Coman, 46). Selecționer: Didier Deschamps.
Rusia: Akinfeev (căpitan; Lodîghin, 46) — Jirkov (Smolnikov, 69), V. Berezuțki, A. Berezuțki, Kuzmin — Șirokov (Mamaev, 70), Dzagoev, Golovin (Glușakov, 79), Șatov (Samedov, 88), Kokorin (Smolov, 80) — Dziuba. Selecționer: Leonid Sluțki.

Arbitru: C. Thomson (Scoția).

Cartonașe galbene: Kokorin (36), Kuzmin (46), A. Berezuțki (63).

În alt meci, Elveția a fost învinsă la Zurich de Bosnia-Herțegovina cu scorul de 2-0 (1-0), prin golurile marcate de Edin Dzeko (14) și Miralem Pjanic (57).

''Nati'', care vineri a pierdut în Irlanda (0-1), a fost lipsită de vedeta Shaqiri, accidentat la o coapsă, dar și de alți titulari. Gazdele au avut din nou probleme la construcție și și-au creat cu greutate ocazii de gol.

La fel ca în meciul de la Dublin, Elveția a primit gol în urma unui corner, echipa din Țara Cantoanelor arătând o slăbiciune la fazele fixe, în ciuda revenirii în echipă a impozantului fundaș Philippe Senderos (31 ani), care bifase ultima selecție în octombrie 2014. După golul cu capul semnat de Dzeko, oaspeții și-au majorat avantajul prin Pjanic, din lovitură liberă.

Elveția a avut chiar înainte de al doilea gol al bosniacilor o ocazie notabilă, prin Steffen, dar acesta l-a luat la țintă pe portarul Begovic.

Următorul meci de pregătire al elvețienilor va avea loc pe 28 mai, la Geneva, contra Belgiei, liderul clasamentului FIFA.

Pe Letzigrund, în fața a 17.000 de spectatori, au evoluat echipele:
Elveția: Sommer — Lichtsteiner (căpitan; Lang, 65), Schaer (T. Klose, 46), Senderos, Rodriguez (Moubandje, 65) — Gelson Fernandes (Zuffi, 46), G. Xhaka — Steffen, Kasami (Tarashaj, 72), Mehmedi (Embolo, 46) — Seferovic. Selecționer: Vladimir Petkovic.

Bosnia: Begovic (Buric, 62) — O. Vranjes, Spahic (Cocalic, 79), Zukanovic (Grahovac, 85), Kolasinac — Visca (M. Susic, 50), M. Besic, Lulic — Ibisevic (Hadzic, 65), Pjanic (Duljevic, 73) — Dzeko (căpitan). Selecționer: Mehmed Bazdarevic.

Arbitru: Sébastien Delferiere (Belgia)
Cartonașe galbene: Schaer (38), Kolasinac (33), Visca (41).

Albania a dispus de Luxemburg cu 2-0, marți seara, pe stadionul Josy Barthel din Luxemburg, prin golurile marcate de Armando Sadiku (63) și Sokol Cikalleshi (75), după ce gazdele au rămas în zece oameni, portarul Jonathan Joubert fiind eliminat în min. 45.

Selecționerul italian al Albaniei, Gianni De Biasi, a aliniat echipa: Berisha (Shehi, 60) — Xhimshiti, Arlind Ajeti (Roshi, 67), Veseli, Aliji (Sadiku, 61) — Basha, Kukeli (Kace, 46), Shala (Rashica, 61), Memushaj (căpitan; Lenjani, 61) — Cikalleshi, Gashi.

România, Franța, Elveția și Albania fac parte din Grupa A la EURO 2016. Tricolorii vor juca meciul inaugural al competiției, contra Franței, pe 10 iunie, pe Stade de France, apoi vor întâlni Elveția în data de 15 iunie, pe Parc des Princes din Paris, și Albania pe 19 iunie, la Lyon.

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia