Fotbal - EURO 2020: Debutanta Finlanda a învins cu 1-0 Danemarca

Fotbal - EURO 2020: Debutanta Finlanda a învins cu 1-0 Danemarca

Echipa Finlandei, debutantă la un turneu final, a reuşit să învingă echipa Danemarcei cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Stadionul Parken din Copenhaga, într-un meci din Grupa B a turneului final al Campionatului European de fotbal - EURO 2020.

Finlanda a produs prima surpriză de la EURO 2020, însă într-un meci cu o desfăşurare specială, în care prestaţia danezilor în repriza secundă a fost influenţată de momentul dramatic prin care a trecut mijlocaşul Christian Eriksen, echipa antrenată de Kasper Hjulmand ratând şi un penalty.

Golul Finlandei a fost înscris de Joel Pohjanpalo (60), la singurul şut pe poartă al echipei sale.

Danezii au controlat jocul de la un capăt la altul, dar au fost lipsiţi de inspiraţie în faţa porţii. Portarul Hradecky s-a opus la şutul lui Wind din marginea careului (7), apoi a respins mingea trimisă cu capul de Hoejbjerg (15), a fost la post la şutul lui Eriksen (18), iar Delaney (22) şi Braithwaite (40) au fost imprecişi.

Jocul a fost destul de fragmentat, cu accidentări suferite de finlandezi în prima parte, Pukki, Uronen sau O'Shaughnessy, iar în min. 43, Eriksen s-a prăbuşit pe teren inconştient, fără a fi atins de cineva. Mijlocaşul echipei Inter Milano a avut nevoie de resuscitare şi meciul a fost întrerupt mai multe zeci de minute.

La reluare, Danemarca a continuat să controleze jocul, jucătorii pregătiţi de Hjulmand au părut apăsaţi de întâmplarea prin care a trecut Eriksen. În aceste condiţii, Jensen a avut o şansă, dar şutul său a trecut peste poartă (52).

Finlanda, care nu a şutat nici măcar la poartă în prima oră de joc, a reuşit să marcheze în min. 60, când Joel Pohjanpalo reia cu capul de lângă Christensen, la centrarea lui Uronen.

Gazdele au luat cu asalt poarta finlandeză, dar Wass (70) a şutat peste poartă de la 16 metri.

Danezii au primit penalty în min. 73, când Poulsen a fost faultat de Arajuuri, dar Pierre-Emile Hoejbjerg a executat foarte slab şi Hradecky a apărat (74).

Danemarca a mai creat pericol în câteva situaţii, dar apărarea oaspeţilor a absorbit bine presiunea, cea mai notabilă oportunitate venind în min. 81, când Uronen l-a blocat in extremis pe Olsen în 6 metri.

Singurele meciuri oficiale de până acum între Danemarca şi Finlanda au fost câştigate de danezi cu 1-0, în preliminariile EURO 1988.

Danezii pierduseră doar unul din ultimele lor 22 de partide cu Finlanda (15 victorii, 6 egaluri), eşecul venind în 2000, într-un meci amical disputat în Spania (1-2).

În etapa a a doua a grupei, Finlanda va întâlni Rusia pe 16 iunie, la Sankt Petersburg, iar Danemarca va înfrunta Belgia în data de 17 iunie, la Copenhaga.

Danemarca - Finlanda 0-1 (0-0)
A marcat: Joel Pohjanpalo (60).
Pierre-Emile Hoejbjerg (Danemarca) a ratat un penalty în min. 74 (a apărat Lukas Hradecky).
Copenhaga, Stadion Parken
EURO 2020 - Grupa B

Au evoluat echipele:
Danemarca: 1. Kasper Schmeichel - 18. Daniel Wass (17. Jens Stryger Larsen, 76), 4. Simon Kjaer (căpitan; 3. Jannik Vestergaard, 63), 6. Andreas Christensen, 5. Joakim Maehle - 10. Christian Eriksen (24. Mathias Jensen, 43), 23. Pierre-Emile Hoejbjerg, 8. Thomas Delaney (21. Andreas Cornelius, 76) - 20. Yussuf Poulsen, 19. Jonas Wind (11. Andreas Skov Olsen, 63), 9. Martin Braithwaite. Selecţioner: Kasper Hjulmand.
Rezerve neutilizate: 16. Jonas Loessl, 22. Frederik Roennow - 2. Joachim Andersen, 12. Kasper Dolberg, 14. Mikkel Damsgaard, 15. Christian Noergaard, 26. Nicolai Boilesen.
Finlanda: 1. Lukas Hradecky - 22. Jukka Raitala (5. Leo Vaisanen, 90), 2. Paulus Arajuuri, 3. Daniel O'Shaughnessy, 18. Jere Uronen - 8. Robin Lod, 6. Glen Kamara, 14. Tim Sparv (căpitan; 11. Rasmus Schueller, 76), 4. Joona Toivio - 20. Joel Pohjanpalo (26. Marcus Forss, 84), 10. Teemu Pukki (19. Joni Kauko, 76). Selecţioner: Markku Kanerva.
Rezerve neutilizate: 12. Jesse Joronen, 23. Anssi Jaakkola - 7. Robert Taylor, 9. Fredrik Jensen, 13. Pyry Soiri, 15. Nicholas Hamalainen, 21. Lassi Lappalainen, 25. Robert Ivanov.

Arbitru: Anthony Taylor; arbitri asistenţi: Gary Beswick, Adam Nunn (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Sandro Schaerer (Elveţia); arbitru de rezervă: Stephane De Almeida (Elveţia)
Arbitru video: Stuart Attwell (Anglia); arbitri asistenţi video: Chris Kavanagh (Anglia), Filippo Meli Marco Di Bello (ambii din Italia)
Delegat UEFA: Jovan Surbatovic (Serbia), observator UEFA pentru arbitri: Bo Karlsson (Suedia)
Cartonaşe galbene: Lod (8), Sparv (51).
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?