Fotbal: Anghel Iordănescu - cobră, pui, general și credincios

Fotbal: Anghel Iordănescu - cobră, pui, general și credincios

Supranumit "cobra" când era jucător, iar astăzi "Tata Puiu", selecționerul naționalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu, este un personaj original, adept al disciplinei, promovat general după Mondialul 1994, care nu se desparte niciodată de o iconiță ortodoxă pe care o sărută în timpul meciurilor, scrie AFP miercuri, cu două zile înainte ca "tricolorii" să întâlnească Franța în meciul de deschidere a EURO 2016, organizat în Hexagon.

Înainte să fie un antrenor cu un fizic asemănător fostului președinte francez Georges Pompidou, Iordănescu a fost un temut atacant cu mustăți în genul lui Attila. Născut în 1950 la București, Iordănescu a jucat 14 sezoane (1968-1982) la Steaua, pentru care a marcat 155 de goluri în 317 meciuri, în timp ce pentru națională a punctat de 26 de ori în 64 de selecții.

Iordănescu a continuat să aibă succes după ce a agățat ghetele în cui. Ca antrenor secund la Steaua el a câștigat Cupa Campionilor în 1986, jucând din minutul 73 al finalei cu FC Barcelona. A urmat experiența de antrenor principal la Steaua și, în 1993, numirea ca selecționer al echipei României. Cu generația de aur, din care făceau parte Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu sau Dan Petrescu, el a reușit cea mai mare performanță a naționalei României, sferturile de finală la Mondialul 1994. După acest rezultat, colonel Iordănescu a devenit general.

Urmarea a fost mai puțin lineară. Iordănescu a pregătit naționala Greciei, apoi echipe de club din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Între 2002 și 2004, el a revenit pe banca "tricolorilor", dar nu a izbutit calificarea la EURO 2004. Zece ani mai târziu, la douăzeci de ani de la epopeea din 1994, el a semnat un nou contract de selecționer, înlocuindu-l pe Victor Pițurcă după ce naționala disputase deja trei meciuri în preliminariile EURO 2016.

Până la revenirea ca selecționer, acest tată a patru copii (cel mai mare, Edward, este antrenorul Pandurilor Târgu Jiu) a intrat în politică, un timp fiind senator PSD.

Iordănescu a îndeplinit obiectivul calificării la EURO 2016, dar știe că naționala nu mai are jucătorii de altădată. Pentru presa din România, el a afirmat că "tricolorii" nu mai au jucători mari, capabili să decidă singuri soarta unui meci, iar acum totul se bazează pe unitatea grupului, disciplină tactică și dorința de a realiza o performanță.

Înaintea meciului de vineri, de pe Stade de France, Iordănescu a recunoscut că Franța este net superioară, dar a subliniat că România nu va fi o pradă ușoară și a amintit că obiectivul echipei sale este să treacă de faza grupelor.

Dacă va reuși, generalul va avea timp să se gândească la alte planuri de bătălie, încheie AFP.

AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Teodora Oprea, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”