Fotbal: Avancronica finalei Champions League, Juventus - Real Madrid

Fotbal: Avancronica finalei Champions League, Juventus - Real Madrid

Juventus Torino și Real Madrid, echipele care vor juca finala Ligii Campionilor la fotbal, sâmbătă, la Cardiff (21,45, ora României), s-au înfruntat până acum de 18 ori în cea mai importantă competiție intercluburi de pe continent.

Bilanțul este unul echilibrat, cu opt victorii de fiecare parte și două meciuri egale.

Finala de sâmbătă va fi o reeditare și ediției din 1998, când Real s-a impus cu 1-0 la Amsterdam în fața unui Juventus în care juca actualul antrenor al madrilenilor, Zinédine Zidane.

Real Madrid, care are 11 trofee în palmares, a marcat până acum 499 de goluri în competiție și va deveni prima echipă care ajunge la 500 de goluri dacă va înscrie în finală. În ordine, Real este urmată de FC Barcelona (459 goluri), Bayern Munchen (415), Manchester United (350), Arsenal (281), Juventus (263), Chelsea (249), AC Milan (231), Porto (218), Olympique Lyon (187) etc.

Dacă Real cucerește trofeul, va deveni prima echipă care își apără titlul câștigat anterior, după AC Milan (4-0 cu Steaua în 1989, 1-0 cu Benfica în 1990).

Juventus ar putea deveni a noua echipă europeană care reușește tripla campiona — cupă — Liga Campionilor într-un sezon. Juve poate deveni și prima echipă care cucerește trofeul într-un sezon fără a cunoaște înfrângerea, după Manchester United în 2008.

Real îl are în rândurile sale pe Cristiano Ronaldo, devenit în acest sezon primul fotbalist care a ajuns la 100 de goluri marcate în Champions League. Portughezul este singurul jucător din istoria Champions League care a marcat hat-trick-uri consecutive în faza eliminatorie a competiției.

Finala din acest an se va juca pe National Stadium of Wales din Cardiff, care a fost inaugurat în 1999, pentru Cupa Mondială de rugby. Capacitatea sa totală este de 73.445 de locuri, iar cea pentru meciurile de fotbal ajunge la 66.000 de locuri.

Finala va fi transmisă în peste 200 de țări și se așteaptă o audiență live de 160 de milioane de privitori.

Pentru ambele echipe este a șasea finală de Champions League, egalând recordul lui AC Milan.

În acest sezon al Ligii Campionilor s-au marcat până acum 375 de goluri în 124 de meciuri, cu o medie de 3,02 goluri pe meci. Precedenta medie fusese stabilită în ediția 2012-13, 2,94 goluri pe meci, după 368 de goluri înscrise în 125 de partide.

Meciul cu cele mai multe goluri înscrise în acest sezon a fost cel dintre Borussia Dortmund și Legia Varșovia, pe 22 noiembrie, la Dortmund, scor 8-4. Borussia a marcat și cele mai multe goluri în faza grupelor, 21. Real este echipa cea mai productivă în acest sezon, cu 32 de goluri marcate, faza grupelor și faza eliminatorie.

În clasamentul marcatorilor din acest sezon al Ligii Campionilor, pe primul loc se află Lionel Messi (Barcelona), cu 11 goluri, urmat de Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 10 goluri, Robert Lewandowski (Bayern Munchen), Edison Cavani (Paris St Germain), câte 8 goluri, Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund), 7 goluri, etc.

Meciul de la Cardiff va fi arbitrat de Felix Brych, arbitri asistenți vor fi Mark Borsch și Stefan Lupp, arbitri asistenți adiționali au fost nominalizați Marco Fritz și Bastian Dankert (toți din Germania), iar arbitru de rezervă va fi Rafael Foltyn (tot Germania), iar sârbul Milorad Mazic va îndeplini atribuțiile celui de-al patrulea oficial. Delegat UEFA a fost desemnat Dennis Cruise (Irlanda), iar observator UEFA pentru arbitri va fi Jaap Uilenberg (Olanda).

Brych (41 ani) a condus și finala Europa League din 2014, dintre Sevilla și Benfica, desfășurată la Torino și câștigată de anadaluzi.

Parcursul celor două echipe până în finală:
Juventus
faza grupelor: Juventus — Sevilla 0-0, Dinamo Zagreb — Juventus 0-4, Lyon — Juventus 0-1, Juventus — Lyon 1-1, Sevilla — Juventus 1-3, Juventus — Dinamo Zagreb 2-0
optimi: Porto — Juventus 0-2, Juventus — Porto 1-0
sferturi: Juventus — Barcelona 3-0, Barcelona — Juventus 0-0
semifinale: Monaco — Juventus 0-2, Juventus — Monaco 2-1

Real Madrid
faza grupelor: Real Madrid — Sporting Lisabona 2-1, Borussia Dortmund — Real Madrid 2-2, Real Madrid — Legia 5-1, Legia — Real 3-3, Sporting — Real 1-2, Real — Borussia Dortmund 2-2
optimi: Real Madrid — Napoli 3-1, Napoli — Real 1-3
sferturi: Bayern Munchen — Real Madrid 1-2, Real — Bayern 4-2
semifinale: Real — Atletico Madrid 3-0, Atletico — Real 2-1

Echipele probabile:
Juventus: Buffon — Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro — Khedira, Pjanic — Dani Alves, Dybala, Mandzukic — Higuain.
Real Madrid: Navas — Dani Carvajal, Sergio Ramos, Varane, Marcelo — Modric, Casemiro, Kroos, Isco — Benzema, Ronaldo.

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?