Fotbal: Blatter dă explicaţii justiţiei elveţiene despre plata către Platini

Fotbal: Blatter dă explicaţii justiţiei elveţiene despre plata către Platini

Fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, dă explicaţii marţi justiţiei elveţiene în legătură cu plata a două milioane de franci elveţieni către Michel Platini, o afacere care a dus la suspendarea celor doi din fotbalul mondial, informează AFP.

Însoţit de avocatul său, Blatter a sosit puţin după ora 7:00 GMT în faţa sediului Ministerului Public al Confederaţiei Elveţiene (MPC) de la Berna, unde Platini a fost audiat luni în legătură cu aceleaşi fapte.

"Este momentul în care începe să se vorbească despre acest dosar care durează de cinci ani şi în care nu mi-au fost puse niciodată întrebări, aşa că sunt bucuros că pot oferi informaţii în această privinţă", a declarat Blatter când a coborât din maşină.

Durata audierii sale nu este cunoscută, dar luni Platini, sosit tot la începutul dimineţii, a răspuns întrebărilor procurorului Thomas Hildbrand până la mijlocul zilei.

Justiţia elveţiană a deschis o procedură penală în septembrie 2015 vizându-l pe Blatter, care a fost la originea unei plăţi controversate în 2011, de două milioane de franci elveţieni, fără contract scris, către Platini, pentru o activitate de consultanţă încheiată în 2002. Acest dosar a făcut ca cei doi să fie suspendaţi mai mulţi ani din orice activitate legată de fotbal.

Platini a fost înlăturat din cursa pentru preşedinţia FIFA înaintea alegerilor din 2016, după ce a fost suspendat de federaţia internaţională pentru această plată.

Suspendarea lui Platini a fost confirmată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) care a redus-o la 4 ani, apoi de Tribunalul federal elveţian şi în fine de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În luna mai, parchetul federal a decis să extindă ancheta asupra lui Platini, pentru suspiciuni de "complicitate la gestionare defectuoasă, deturnare şi fals". Fostul preşedinte al UEFA are de atunci statutul de "acuzat".

Sunt vizaţi şi alţi doi foşti oficiali ai FIFA: francezul Jerome Valcke, fost secretar general, şi germanul Markus Kattner, fost director financiar, pentru "suspiciune de gestiune neloială". Kattner va fi audiat pe 4 septembrie.

Blatter şi Platini susţin de cinci ani că această sumă este un sold al salariului corespunzător unui acord încheiat între ei în primăvara lui 1998, într-o perioadă când elveţianul căuta sprijinul francezului pentru a deveni preşedinte al FIFA.

Forul fotbalistic mondial deplânge lipsa unui contract scris care să prevadă o asemenea remuneraţie şi s-a adresat justiţiei civile elveţiene, cerând ca Platini să ramburseze această sumă.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...