Fotbal: Cazul jucătorilor Astrei acuzaţi de dopaj a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Fotbal: Cazul jucătorilor Astrei acuzaţi de dopaj a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Cazul jucătorilor echipei de fotbal Astra Giurgiu acuzaţi de dopaj a ajuns şi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), instanţa de la Lausanne urmând să se pronunţe asupra anulării suspendării dictate de Agenţia Naţională de Anti-Doping (ANAD) până la o decizie definitivă, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Paul Mincu, avocatul a doi dintre fotbaliştii în cauză, Kehinde Fatai şi Takayuki Seto.

"Aşteptăm o decizie de la TAS. Pentru că noi am atacat şi decizia de suspendare provizorie la TAS, încă din 28.12.2020. Iar în timp ce se judecă apelul, noi am cerut să ni se ridice sancţiunea. Apelul acolo mai durează. Deci pot ridica sancţiunea până se judecă apelul. Aşa că aşteptăm o decizie şi de acolo. Pe data de 11 februarie cei de TAS ne-au spus că înţeleg urgenţa cazului, dar că în acelaşi timp să avem răbdare. Deci noi aşteptăm decizii din două direcţii de la TAS, pe două aspecte diferite", a afirmat avocatul.

Acesta a menţionat că a încercat să se adreseze instanţelor civile din România pentru anularea suspendării jucătorilor săi, dar ANAD s-a apărat susţinând că decizia sa nu poate fi atacată decât la TAS. În momentul de faţă, ANAD contestă şi competenţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

"Noi am atacat decizia de suspendare provizorie, la instanţa judecătorească din România. Unde ANAD-ul s-a apărat spunând că instanţa nu are competenţă, ci doar TAS-ul. Aşa că ne-am adresat TAS-ului, unde ne-am trezit că ANAD-ul susţine că nici TAS nu are competenţă. Într-o corespondenţă anterioară, cei de la TAS ne-au comunicat că vor decide dacă au competenţă odată cu decizia privind suspendarea sancţiunii provizorii. Dacă şi TAS va decide că nu are competenţă, ne putem trezi în situaţia în care să nu putem exercita vreo cale de atac la instanţe sau la TAS, după judecarea cazului de către comisiile ANAD. Ceea ce n-ar fi prea plăcut pentru noi sau pentru alţi sportivi care s-ar găsi ulterior în situaţia noastră. Pe scurt, să nu poţi să conteşti deciziile ANAD nici la instanţe, nici la TAS", a spus Paul Mincu pentru AGERPRES.

Avocatul precizează că în momentul de faţă Comisia de Audiere a ANAD nu a anunţat niciun termen privind luarea unei decizii.

"În momentul de faţă cazul este la Comisia de Audiere. Prima instanţă a ANAD, care ar trebui să stabilească dacă sancţionează sau nu sportivii şi pe care dintre ei. Până la acest moment nu s-a dat nicio decizie. Dacă s-ar fi dat, aş fi primit şi eu. Până acum nu e avansat niciun termen. Oricum, noi am solicitat repunerea cauzei pe rol pentru că mai sunt probe de administrat, pe care le-am solicitat, iar Comisia ne-a respins acum două săptămâni solicitarea. Se pot răzgândi oricând, iar eu sper să o facă. În orice caz, solicitările noastre de probe vizează doar dosarele lui Seto şi Fatai. În cazul lui Ioniţă se putea pronunţa o decizie de acum două săptămâni. Sau spre exemplu ieri. Pentru că acolo s-a terminat cercetarea", a explicat el.

Paul Mincu susţine că preşedintele ANAD, Cristian Balaj, a făcut presiuni pentru ca al treilea jucător din acest caz de doping, Alexandru Ioniţă, să renunţe la serviciile sale.

"Eu cred în nevinovăţia lor, inclusiv a lui Ioniţă, şi voi merge până la capăt, cu toate armele de care dispunem. N-am aşteptări prea mari în acest moment, pentru că mă raportez la cum au decurs procedurile şi cum au fost soluţionate cererile noastre. Dacă preşedintele Agenţiei a ajuns să-l facă pe Ioniţă să renunţe la mine, ca avocat, vă daţi seama unde suntem şi ce presiune există", a mai afirmat avocatul.

Trei jucători ai echipei Astra Giurgiu, Kehinde Fatai, Takayuki Seto şi Alexandru Ioniţă, au efectuat la o clinică din Bucureşti o terapie IV Drip, cu vitamine, a cărei concentraţie poate fi considerată interzisă de regulamentele antidoping.

La 30 septembrie 2020, cei trei jucători au fost suspendaţi provizoriu de către Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) până la finalizarea anchetei deschise în acest caz. Ca urmare a deciziei ANAD, fotbaliştilor le-au fost suspendate contractele cu clubul. De asemenea, ei nu au mai jucat şi nu s-au mai antrenat cu echipa Astra Giurgiu de la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa foto: https://www.tas-cas.org


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale