Fotbal: Curtea Supremă spaniolă confirmă condamnarea lui Messi pentru fraudă fiscală

Fotbal: Curtea Supremă spaniolă confirmă condamnarea lui Messi pentru fraudă fiscală

Curtea Supremă spaniolă a anunțat miercuri că a respins recursul depus de fotbalistul argentinian Lionel Messi (FC Barcelona) și că menține condamnarea acestuia la 21 de luni închisoare pentru fraudă fiscală.

Messi și tatăl său Jorge au fost condamnați în iulie 2016 pentru o fraudă de 4,16 milioane euro provenind din drepturile de imagine încasate între 2007 și 2009 prin intermediul unei rețele complexe de societăți.

Pedeapsa cu închisoarea nu va fi executată, cum în general este cazul în Spania pentru condamnări mai mici de doi ani, iar cei doi nu au nici cazier judiciar.

Curtea Supremă a confirmat și amenda de 2,1 milioane euro pe care fotbalistul trebuie să o plătească. Tribunalul a revăzut în schimb pedeapsa cu închisoarea pentru tatăl său, reducând-o la 15 luni, față de 21 luni inițial, și amenda, redusă la 1,3 milioane euro, de la 1,6 milioane euro, estimând că rambursarea rapidă de către fiul său a sumei datorate fiscului spaniol constituie o circumstanță atenuantă.

Tribunalul a considerat că s-a dovedit că cei doi au pus la punct o rețea de societăți-fantomă în Regatul Unit, în Elveția, în Belize și în Uruguay pentru a încasa drepturile de imagine ale fotbalistului fără să le declare la fisc.

Între 2007 și 2009, Messi a semnat contracte cu Adidas, Pepsi sau Danone, însă niciodată cu titlu personal, utilizând în schimb societăți-fantomă.

Vedeta Barcei a afirmat în timpul procesului că s-a concentrat pe fotbal și că a ignorat contractele semnate și maniera în care averea sa a fost gestionată.

Ca și în primă instanță, tribunalul nu a fost convins de argumentele lui, estimând că nu este logic faptul că cel care câștigă venituri importante ignoră că trebuie să plătească impozitele aferente.

La 29 de ani, Messi, cvintuplu câștigător al Balonului de Aur, este unul dintre sportivii cel mai bine plătiți din lume, potrivit revistei Forbes.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Mihai Țenea, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

2 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Informație / Ludovic Orban nu va mai fi desemnat să formeze un nou guvern după alegerile din 6 decembrie