Fotbal: EURO 2020/Spectatori - UEFA acordă un nou termen oraşelor gazdă, după dubiile emise de Dublin şi Bilbao

Fotbal: EURO 2020/Spectatori - UEFA acordă un nou termen oraşelor gazdă, după dubiile emise de Dublin şi Bilbao

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat că acordă un nou termen oraşelor gazdă ale EURO 2020, până la 28 aprilie, pentru a lua o decizie în privinţa numărului de spectatori care vor fi autorizaţi să asiste la meciurile turneului final din această vară, informează AFP.

UEFA a luat această decizie după dubiile emise la Dublin şi Bilbao în legătură cu prezenţa publicului, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus, existând astfel perspectiva mutării meciurilor în alte ţări.

Forul fotbalistic continental fixase data de 7 aprilie ca prim termen limită pentru cele 12 oraşe organizatoare, din 12 ţări europene, printre care şi România, să comunice care va fi gradul de ocupare al stadioanelor lor în timpul EURO 2020.

Însă, în condiţiile în care criza sanitară face astfel de proiecţii incerte, autorităţile de la Dublin au recunoscut miercuri că nu pot şti dacă măsurile anti-Covid vor permite găzduirea spectatorilor pe Aviva Stadium.

"Federaţia irlandeză de fotbal, urmând sfaturile şi îndrumarea guvernului, a notificat astăzi UEFA că, din cauza pandemiei de Covid-19, în acest moment nu este în măsură să ofere asigurări cu privire la numărul minim de spectatori la meciurile de la EURO 2020 prevăzute să aibă loc la Dublin în luna iunie", a indicat FAI într-un comunicat.

Capitala Irlandei ar urma să găzduiască trei meciuri din faza grupelor şi unul din optimi de finală.

Dubiile planează şi în privinţa oraşului Bilbao. După ce presa bască anunţase iniţial că stadionul San Mames va putea găzdui circa 13.000 de spectatori, Federaţia spaniolă de fotbal (RFEF) a dat publicităţii un comunicat foarte ofensiv, în care subliniază că acest obiectiv este "irealizabil" din cauza "condiţiilor sanitare fixate de guvernul basc".

"Obligativitatea de a fi vaccinată 60% din populaţia Ţării Bascilor şi din restul Spaniei până la 14 iunie şi o cifră care să nu depăşească 2% din paturile ocupate de Covid (la terapie intensivă) pentru data meciurilor sunt obiective imposibil de atins şi conduc, în consecinţă, la absenţa publicului", a subliniat RFEF.

Optând pentru supleţe, UEFA a anunţat miercuri seara că va acorda un al doilea termen, "până la 28 aprilie" oraşelor gazdă, pentru a ajusta scenariile lor sanitare şi a preciza numărul spectatorilor prevăzuţi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forului fotbalistic european.

La jumătatea lunii martie, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, anunţase că va accepta ca meciurile de la EURO 2020 să se dispute cu porţile închise şi le-a cerut celor 12 oraşe gazdă să primească spectatori.

Programată iniţial în 2020, competiţia a fost amânată pentru 2021 ca urmare a pandemiei de coronavirus. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021 în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania). România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal pe Arena Naţională din Capitală.

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat, marţi, că meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul EURO 2020 se vor desfăşura cu 13.000 de spectatori în tribune , reprezentând 25% din capacitatea Arenei Naţionale.

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria - Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina - Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina - Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00). AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...