Fotbal feminin: FIFA propune un concediu obligatoriu de maternitate pentru jucătoare

Fotbal feminin: FIFA propune un concediu obligatoriu de maternitate pentru jucătoare

FIFA se pregăteşte să introducă noi reglementări pentru protejarea drepturilor jucătoarelor, inclusiv un concediu de maternitate obligatoriu, a anunţat joi forul fotbalistic mondial, citat de Reuters.

Reformele au fost propuse de către Comitetul grupurilor de interese din fotbal (FSC) şi vor fi prezentate pentru aprobare Consiliului FIFA, luna viitoare.

În timp ce multe jucătoare din Europa sunt deja protejate de legislaţia muncii din ţările lor, FIFA susţine că scopul său este de a stabili "noi standarde minime globale" pentru toate jucătoare din întreaga lume, având în vederea apariţia rapidă de noi cluburi şi ligi la nivel global.

Regulile propuse includ un concediu de maternitate obligatoriu de 14 săptămâni, cu un salariu minim de două treimi din contract în toată această perioadă, precum şi o garanţie că "nicio jucătoare nu trebuie să sufere un dezavantaj ca urmare a faptului că rămâne gravidă".

Totodată, regulamentul stipulează că, la revenirea lor la muncă, după concediul de maternitate, cluburile sunt obligate "să reintegreze femeile jucătoare şi să le ofere susţinea medicală şi fizică adecvată".

Drepturile contractuale ale jucătoarelor au fost deja acoperite de reglementările existente pentru toţi fotbaliştii, însă noile schimbări îşi propun să ofere un răspuns la preocupările specifice ale jucătoarelor şi sunt considerate o bază minimă care poate fi aplicată în toate ţările.

"În timp ce încercăm să accelerăm profesionalizarea fotbalului feminin, unul dintre obiectivele noastre strategice, este cu adevărat important să evoluăm şi să adaptăm, în acelaşi timp, reglementările cadru din jurul jocului. Iar acesta este un exemplu foarte bun", a declarat Sarai Bareman, responsabila cu fotbalul feminin din cadrul FIFA.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...