Fotbal: FIFA vrea ca sistemul de arbitraj video să se aplice în mod unitar în toate competiţiile

Fotbal: FIFA vrea ca sistemul de arbitraj video să se aplice în mod unitar în toate competiţiile

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) vrea ca sistemul de arbitraj video să se aplice în mod unitar în toate competiţiile, instanţa mondială preluând de la 1 iulie responsabilitatea pentru gestionarea VAR, scrie Reuters.

Până acum, sistemul, introdus de doi ani într-o fază experimentală, era în coordonarea IFAB, organismul internaţional care se ocupă cu legile în fotbal, dar de la începutul lunii este în responsabilitatea FIFA, o ''tranziţie naturală'', după cum a afirmat Pierluigi Collina, preşedintele Comisiei de arbitri din cadrul FIFA.

''IFAB, ca organizaţie, are datoria de a guverna legile din fotbal, inclusiv VAR, protocoalele şi reglementările. Odată ce regulile sunt stabilite, rolul IFAB se termină, iar FIFA preia controlul în ceea ce priveşte arbitrajul. O altă responsabilitate a FIFA este de a avea legile jocului implementate în toată lumea în acelaşi mod, nu pot exista interpretări diferite în funcţie de ţara unde se dispută campionatul. Asta pentru că fotbalul este acelaşi peste tot. Sigur, pot exista unele mici diferenţe, dar implementarea generală trebuie să fie aceeaşi'', a spus Collina.

Un sondaj efectuat în Anglia, a dezvăluit că 60 la sută dintre suporterii de fotbal consideră că sistemul de arbitraj video (VAR) funcţionează "rău sau foarte rău" la meciurile din Premier League. Sondajul, efectuat înaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus, a relevat că doar 27% dintre cei chestionaţi au opinat că VAR funcţionează "bine sau foarte bine", iar 12% au opinat că sistemul nu funcţionează nici bine, nici rău, iar 1% nu s-au pronunţat pe această temă. În plus, 67% dintre suporterii din Premier League consideră că această tehnologie a făcut meciurile de fotbal "mai puţin plăcute". Conform sondajului, 8% dintre persoanele chestionate ar dori ca VAR să fie utilizat în continuare ca şi până acum, în comparaţie cu 74% care vor schimbarea modului în care se aplică arbitrajul video.

În schimb, în Italia, Federaţia de fotbal (FIGC) a anunţat că a propus FIFA să experimenteze un sistem de asistenţă video la arbitraj (VAR) doar la cererea echipelor, după modelul challenger-urilor la tenis.

Campionatul italian a fost precursor în utilizarea asistenţei video, cu un sezon de teste efectuate în Serie A, înainte de adoptarea oficială a sistemului de către FIFA şi IFAB. FIGC a cerut arbitrilor din Serie A şi responsabililor lor să "intensifice recursul" la verificarea acţiunilor pe ecranele de control (on-field review) "în cazurile controversate care intră în cadrul protocolului internaţional".

VAR a intrat în vigoare în Serie A în sezonul 2017-2018. Sistemul este în general bine acceptat de actorii jocului, chiar dacă polemicile legate de arbitraj rămân numeroase. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...