Fotbal: Fostul preşedinte al Confederaţiei sud-americane, Juan Angel Napout, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupţie

Fotbal: Fostul preşedinte al Confederaţiei sud-americane, Juan Angel Napout, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupţie

Juan Angel Napout, fostul preşedinte al Confederaţiei de fotbal din America de Sud (CONMEBOL), a primit, miercuri, o pedeapsă de nouă ani de închisoare, în cadrul unei ample afaceri de corupţie în cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), informează AFP.

Ca şi fostul preşedinte al Federaţiei braziliene de fotbal, Jose Maria Marin, condamnat miercurea trecută la patru ani de închisoare, paraguayanul Napout (60 ani) a fost găsit vinovat de corupţie şi că a încasat milioane de dolari sub formă de mită, în cadrul procesului desfăşurat la New York.

"Era necesară o pedeapsă exemplară pentru că a existat - şi poate mai există - corupţie în fotbalul internaţional", a declarat judecătoarea federală Pamela Chen, responsabilă cu dosarul FIFA. "Trebuie să transmitem mesajul că nu poţi fura de milioane de la federaţii şi să rămâi nepedepsit", a adăugat magistratul.

Napout, care a fost condamnat şi la plata unei amenzi de 1 milion de dolari, fiind obligat, de asemenea, să restituie 3,3 milioane de dolari primiţi mită, "avea o personalitate ascunsă, o viaţă ascunsă, reuşind să inducă ideea că era un om de treabă, deşi primea mită", a adăugat judecătoarea după deliberare.

După mai multe săptămâni de audieri în 2017 s-a descoperit că milioane de dolari sub formă de mită au fost acordaţi de societăţi de marketing sportiv unor responsabili din fotbalul din America latină, în schimbul acordării drepturilor de transmisie televizată şi de publicitate la competiţiile pe continent, între care Copa America şi Copa Libertadores.

Procurorul ceruse o pedeapsă de minimum 20 de ani, calificându-l pe Juan Angel Napout drept "unul dintre cei mai vinovaţi" din rândul celor 42 de responsabili acuzaţi de corupţie în sportul cel mai popular din lume, considerând că paraguayanul merita mai puţină clemenţă decât Jose Maria Marin (86 ani).

Din cele 42 de persoane acuzate de justiţia americană în această afacere, survenită după arestările spectaculoase din anul 2015, doar trei s-au aflat în proces la New York: Jose Maria Marin, 86 ani, fost preşedinte al puternicei confederaţii braziliene, Juan Angel Napout (59 ani), ex-preşedinte al Federaţiei paraguayene şi al Confederaţiei sud-americane CONMEBOL, şi Manuel Burga (60 ani), fost conducător al Federaţiei peruane. AGERPRES (editor: Vlad Constantinescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?