Fotbal: FRF spune că nu a fost deocamdată solicitată pentru a contribui la iniţierea candidaturilor pentru CE 2028 şi CM 2030

Fotbal: FRF spune că nu a fost deocamdată solicitată pentru a contribui la iniţierea candidaturilor pentru CE 2028 şi CM 2030

Federaţia Română de Fotbal spune, într-un comunicat postat duminică pe site-ul său, că nu a fost solicitată pentru a contribui la iniţierea candidaturilor pentru EURO 2028 sau Cupa Mondială din 2030.

''Referitor la intenţia guvernelor Bulgariei, Greciei, Serbiei şi României de a candida împreună pentru organizarea unor competiţii fotbalistice de mare anvergură precum CE 2028 şi CM 2030, intenţie reiterată şi la întrunirea cvadrilaterală de la Belgrad din data de 22 decembrie 2018, Federaţia Română de Fotbal face următoarele precizări: în această fază, cea a consultărilor politice, FRF nu a fost solicitată pentru a contribui la iniţierea candidaturilor. FRF este singura autoritate recunoscută prin lege să organizeze activitatea fotbalistică în România şi va fi cooptată de UEFA şi FIFA în eventualele procese de candidatură la momentul potrivit'', se arată în comunicat.

Conform sursei, pentru Campionatul European din 2028, UEFA va formula cerinţele de candidatură în 2020, iar pentru Campionatul Mondial din 2030, FIFA le va prezenta în 2021.

''FRF, ca membru afiliat al UEFA şi FIFA, se rezumă în acest moment la inventarierea succintă a unor posibile criterii de candidatură, folosite pentru ediţiile precedente ale marilor competiţii fotbalistice, precum CE 2024 şi, respectiv, CM 2026'', menţionează Federaţia.

Forul sportiv indică şi cerinţele existente pentru organizarea unui Turneu Final al Campionatului European, precizând că este nevoie de un număr de 10 stadioane, dintre care 3 de minimum 50.000 de locuri, 3 de minimum 40.000 de locuri şi 4 stadioane de minimum 30.000 de locuri.

''România va avea la orizontul anului 2020 următoarele capacităţi eligibile: Arena Naţională - 54.000 de locuri, Stadionul 'Ion Oblemenco' din Craiova - 30.900 de locuri, noul stadion Ghencea - 30.500 de locuri şi Cluj Arena - 30.000 de locuri'', informează Federaţia.

Ca număr de baze de cantonament propuse echipelor participante ar fi nevoie de 48, iar alte cerinţe specifice sunt: centru de presă la fiecare stadion pentru un număr de 260 - 600 de ziarişti (în funcţie de faza competiţiei), sistem de transport modern şi bine dezvoltat cu o infrastructură de înaltă calitate care să lege oraşele gazdă, fiecare oraş gazdă să fie conectat la o autostradă.

În ceea ce priveşte cerinţele pentru organizarea unui Turneu Final al Campionatului Mondial, conform FRF, acestea sunt: număr necesar de stadioane propuse: 16 (dintre care se vor alege 12), meci de deschidere - 80.000 de locuri, meciuri în grupe - 40.000 de locuri, şaisprezecimi - 40.000 de locuri, optimi - 40.000 locuri, sferturi de finală - 40.000 de locuri, semifinale - 60.000 de locuri, finala mică - 40.000 de locuri, finala - 80.000 de locuri.

Potrivit Federaţiei Române de Fotbal, România are ca stadion eligibil Arena Naţională - 54.000 de locuri.

De asemenea, se arată că este necesar un număr de 72 de baze de cantonament propuse echipelor participante.

''Ponderea infrastructurii (facilităţi sportive, de cazare şi transport pentru participanţi şi spectatori) este de 70% în decizia finală a alegerii gazdei/gazdelor. Componenta comercială (venituri, costuri) are pondere de 30%. Au fost enumerate doar principalele cerinţe, întregul pachet de condiţii ce trebuie îndeplinite făcând obiectul unei document de candidatură consistent care solicită şi diverse alte garanţii din partea autorităţilor locale şi guvernelor interesate', se mai menţionează în comunicatul organismului sportiv condus de Răzvan Burleanu.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a afirmat sâmbătă că România, alături de Bulgaria, Serbia şi Grecia, poate obţine dreptul de candidatură la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din anul 2030.

"România, împreună cu ceilalţi trei parteneri, poate să obţină această candidatură. Nu este deloc imposibil. Sunt convins că prin această unire de forţe putem reuşi să organizăm o asemenea competiţie. Organizarea unui campionat mondial presupune foarte multe eforturi şi condiţii foarte stricte. Am stabilit formarea unui comitet format din 16 persoane, câte 4 din fiecare ţară, care să treacă imediat la treabă şi să lucreze pentru pregătirea acestui proiect. Ne dorim enorm să ne depunem această candidatură comună şi sper ca împreună să reuşim,'' a spus Bogdan Matei, conform unui comunicat al MTS.

Ministrul Bogdan Matei a făcut parte din delegaţia condusă de premierul Viorica Dăncilă, care a participat sâmbătă la reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt de la Belgrad, unde au mai fost prezenţi preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov şi prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.

Conform comunicatului, la reuniunea de la Belgrad au fost prezenţi şi miniştrii de resort din celelalte trei ţări, subiectul legat de domeniul sportului fiind un proiect major şi de anvergură, de candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale de Fotbal din 2030, an în care se vor celebra fix 100 de ani de existenţă a Cupei Mondiale.

La discuţii a participat şi fostul mare internaţional Gheorghe Popescu, actualmente consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă.

''Discuţiile au fost utile, fiecare ministru şi-a prezentat situaţia actuală şi punctul de la care s-ar pleca, stabilindu-se că, pentru a se respecta criteriile extrem de
stricte şi caietul de sarcini al FIFA, este nevoie de un efort comun considerabil al celor 4 ţări'', se mai arată în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”