Fotbal: Ion Crăciunescu, despre scandalul de rasism din Liga Campionilor - Situaţia e neagră, Colţescu a greşit

Fotbal: Ion Crăciunescu, despre scandalul de rasism din Liga Campionilor - Situaţia e neagră, Colţescu a greşit

Fostul mare arbitru român Ion Crăciunescu a caracterizat scandalul rasist în care este implicat Sebastian Colţescu în Liga Campionilor ca fiind o "situaţie neagră", considerând că oficialul a greşit când l-a numit pe camerunezul Pierre Achille Webo "negru''.

"Situaţia este neagră. Este o situaţie pe care nu am mai întâlnit-o de când este această competiţie, Liga Campionilor. Eu nu ştiu un scandal de asemenea natură de când există această competiţie. Cred că ăsta este primul mare scandal. Bineînţeles că a greşit Colţescu. Când spune unul, zici că se mai poate interpreta, dar uitaţi-vă ce reacţii au fost. Şi au fost reacţii de la oameni importanţi, până la ministrul Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu, de la oameni cu un cuvânt greu", a declarat Crăciunescu pentru AGERPRES.

Întrebat dacă consideră că ''negru'' are conotaţiile rasiste în limba română Crăciunescu a spus: "Nici nu mai contează ceea ce cred eu sau altcineva, contează reacţiile care au fost extrem de dure în toată presa. Dacă aceşti oameni consideră că este un termen rasist şi l-a trimis direct la rasism, înseamnă că nu avem ce să facem, degeaba spunem noi că este o nuanţă, o culoare sau altceva. Acolo trebuie să fii foarte atent cum te exprimi. A mai avut şi Istvan Kovacs un derapaj de acest gen la moment dat, s-a adresat unui jucător în campionatul intern şi nu a păţit nimic, nu a fost interpretat ca rasism, dar este o expresie pe care nu ai voie să o foloseşti în joc. E aceeaşi situaţie. Dacă lumea s-a scandalizat, înseamnă că tu ai procedat greşit, nu mai poate să convingă pe nimeni, poate să o dea la întors cât o vrea el, nu ai cum. A fost o greşeală şi la acest nivel nu ai cum să greşeşti aşa. Uitaţi-vă la ce reacţii au fost, lumea este foarte sensibilă la aceşti termeni şi toată lumea a sărit în sus. Inclusiv doamna ministru a Sportului din Franţa, care este de origine română. Şi dânsa a interpretat termenul tot ca rasism, aşa că despre ce vorbim?"

Meciul Paris Saint-Germain - Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor, din capitala Franţei a fost întrerupt în urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu şi se va relua miercuri seara, de la ora 19:55 (ora României).

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ''tipul negru'', iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, relatează AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Uniunea Europeană de Fotbal a confirmat, marţi seara, că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri.

Forul continental a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

Ministrul Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu a catalogat exprimarea arbitrului român drept rasistă.

"În această seară sportivii au luat o decizie istorică, în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolul puternic al gestului şi solidarităţii lor", a scris ministrul Roxana Mărăcineanu, născută în România, pe contul său de Twitter. AGERPRES (A, AS/autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...