Fotbal: Iorgulescu - Arbitrajul video e necesar în Liga I, să vedem de unde găsim 1,8 milioane de euro

Fotbal: Iorgulescu - Arbitrajul video e necesar în Liga I, să vedem de unde găsim 1,8 milioane de euro

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, reales, luni, în funcție pentru un nou mandat de 5 ani, a declarat într-o conferință de presă că arbitrajul video este necesar în Liga I, dar menționează că pentru implementarea acestuia este nevoie de 1,8 milioane de euro.

"Eu am în program arbitrajul video în Liga I. Dar este problema fondurilor. Să vedem, e vorba despre aproximativ 1,8 milioane... sunt bani mulți. Să vedem de unde am putea să îi găsim. Din ce am auzit, aceasta este suma. Dar o să cerem oficial de la UEFA. La primul telefon pe care l-am dat la UEFA, că avem și noi prieteni acolo, așa ni s-a spus, în jur de 1,8-2 milioane de euro. Din moment ce l-am pus în program, cred că arbitrajul video este o măsură necesară în Liga I. În plus, este și o directivă UEFA ca ușor-ușor arbitrajul video să fie implementat. Banii de unde vin și cum vin, vom vedea", a spus el.

Întrebat dacă ar accepta propunerea finanțatorului FCSB, Gigi Becali, care s-a oferit să acopere costurile pentru arbitrajul video din buzunarul său, președintele a răspuns: "Noi acceptăm de la oricine să vină cu bani, dacă sunt cu dedicație pentru arbitrajul video. Nu e nimic rău. Nu este un conflict de interese să vină bani pentru așa ceva din partea unui club (n.r. — FCSB). Pentru toate cluburile ar fi un beneficiu, să nu mai avem greșeli de arbitraj. Eu încerc să fac rost de bani pentru a implementa acest lucru, dar 1,8 milioane de euro sunt bani mulți în vremurile astea. Dacă cineva face o sponsorizare... noi încercăm să facem rost de bani. Poate îi luăm din bucăți de la câțiva sponsori. Acum de la sponsorii actuali sunt sume mici care nu pot acoperi aceste costuri".

De asemenea, Iorgulescu a menționat că va face o propunere ca LPF să aibă un membru în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor. "Vrem să avem în CCA un cuvânt de spus, pentru că suntem marginalizați și nu putem lua nicio hotărâre. Sunt greșeli mari de arbitraj, iar cei de la CCA nu i-au analizat prea bine pe acești arbitri cu care ne-am trezit în teren în următoarea etapă. Vrem să avem acolo un om care urmărească delegările arbitrilor și să vadă cum se analizează la CCA prestația lor. Vrem să avem un om acolo, chiar și fără drept de vot, dar ca observator să vedem cum decurge activitatea la CCA", a adăugat el.

Președintele a menționat că următorul contract privind drepturile TV din Liga I va fi cel puțin la nivelul celui actual, mai exact 27,5 milioane de euro net pe sezon. "Am asigurări că acest contract este la fel sau și mai mare dacă cluburile sunt de acord să vândă la comun și drepturile de publicitate. Eu atunci m-am hotărât să candidez din nou când am fost asigurat că mai pot face acest contract pe încă trei ani sau cinci. Grila după care se împart banii o stabilesc cluburile. Dacă se schimbă se poate doar cu noul contract. Într-adevăr, ar trebui inclus în grilă și ratingul TV, deci mai sunt elemente care pot fi introduse pentru a fi cât mai corectă"

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Dinamo și FCSB vor câștiga mai mulți bani din drepturile TV, Iorgulescu a răspuns: "Da, dar e vorba despre vot în Adunarea Generală a LPF și pentru a schimba grila e nevoie de jumătate plus 1. Vom vedea la vremea respectivă".

În noul mandat, Gino Iorgulescu va încerca să protejeze brandurile echipelor de fotbal prin trecerea acestora în proprietatea autorităților locale, așa cum se întâmplă în Italia. "Ne preocupă de mult timp treaba asta privind protecția brandurilor din fotbal și am făcut un text de lege pe care îl vom înainta Guvernului. Prin acest lucru, brandurile ar putea aparține municipalităților, așa cum este în Italia. În momentul în care vine cineva să preia o echipă, i se predă brandul de către municipalitate pentru a finanța. Iar atunci când pleacă, brandul revine la municipalitate. Și atunci brandul este protejat", a afirmat Iorgulescu, adăugând că o astfel de lege există în prezent și în Franța.

Aflat la ultimul mandat, Iorgulescu susține că va încerca să atragă la LPF foști fotbaliști care peste 5 ani să poată prelua conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal. ''Nu pot să spun acum cine poate să fie președinte la LPF peste cinci ani. Dar ne gândim și noi să atragem câțiva foști fotbaliști care au veleități de conducători și care au mai lucrat pe la cluburi pe care să încercăm să îi pregătim. În cinci ani cred că vom găsi unul care să poată prelua conducerea Liga Profesionistă de Fotbal", a menționat el.

Prezent la conferința de presă, vicepreședintele LPF, Robert Pongracz, a menționat că dreptul de veto al Ligii în cadrul Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal în ceea ce privește hotărârile care privesc strict Liga I există inclusiv la UEFA. "Există și în alte țări acest drept de veto. Și la UEFA există. De exemplu, dacă cei din Comitetul Executiv al UEFA iau decizii privind Champions League pentru asta trebuie să fie de acord și cluburile din Champions League", a adăugat Pongracz.

Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a declarat la rândul său că ligile profesioniste de fotbal din Spania, Germania și Anglia au reprezentanți în comisiile arbitrilor din aceste țări. "Au fost voci care au spus că nu se poate ca LPF să aibă un membru în CCA pentru că UEFA nu permite. Dar iată că sunt campionate unde se întâmplă așa ceva. În Spania, Germania și Anglia, dar dacă cineva consideră că aceste campionate nu sunt modele de urmat cred că nu avem nicio șansă să creștem în materie de arbitraj pe viitor", a spus el.

De asemenea, Ștefan a precizat că e posibil ca LPF să implementeze în viitor un control al costurilor la nivelul cluburilor din Liga I: "Am discutat cu Liga Profesionistă din Spania și acolo există un control al costurilor provenite din activitatea sportivă, adică salariile jucătorilor și al personalului tehnic. Noi suntem pregătiți cu un document în acest sens, iar printr-o decizie a Adunării Generale a LPF am putea ca pe viitor să implementăm un control al costurilor și la nivelul Ligii I".

Fostul fotbalist Gino Iorgulescu a fost reales, luni, în cadrul Adunării Generale a LPF, în funcția de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, cu 13 voturi față de 1 primit de contracandidatul său, președintele ACS Poli Timișoara, Sorin Drăgoi.

În vârstă de 61 de ani, Iorgulescu se va afla la conducerea LPF până în anul 2022, având în vedere că statutul Ligii a fost modificat astfel încât mandatul președintelui s-a mărit la cinci ani. În același timp, acesta va fi ultimul mandat al lui Iorgulescu, deoarece o persoană nu va putea avea mai mult de două mandate.

La ședința Adunării Generale de luni au avut drept de vot reprezentanții celor 14 cluburi din Liga I. Au fost alegerile cu cel mai mic număr de votanți din istoria Ligii Profesioniste de Fotbal, deoarece o dată cu scăderea numărului de echipe din Liga I la 14 s-a micșorat automat și numărul cluburilor din cadrul LPF.

Gino Iorgulescu (61 de ani) a fost ales pentru prima oară președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) la 14 noiembrie 2013, cu 11 voturi, față de cele 7 primite de contracandidatul său de atunci, Dumitru Dragomir.

AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale